Kosten besparing voor Waterzuiveringsinstallaties door ruimloopbaan sanering

Iedere bedrijfsvoerder van waterzuiveringen heeft de ervaring dat zuiveringsinstallaties mechanisch en chemisch zwaar belast worden. Zonder bescherming is zelfs het sterke transportbeton op den duur niet tegen deze belasting bestand. Schade zoals afbladeren, kraken en afslijten van fijne deeltjes komen vaak al een paar jaar na de inbedrijfstelling voor. De loopranden zijn onbeschut 24 uur per dag en 365 dagen per jaar blootgesteld aan weer en wind. Zelf als de looprand nog zo goed is afgewerkt kan er op den duur schade ontstaan waardoor de rand niet meer tot zijn recht komt.

Het aantasten van de staal constructie in het beton doormiddel van corrosie en chloride indringing is hier het gevolg van.
Alle schades aan de ruimloopbaan zullen vroeg of laat voor sanering in aanmerking komen. Een preventieve oplossing zou kunnen zijn om een kunststof laag aan te brengen, echter kunststoffen hebben verschillende thermische uitzettingscoëfficiënten en zijn ondoordringbaar voor waterdamp.
Het succes met ons systeem
Maurice Hoekstra als technisch adviseur van het bedrijf Krumme kent het probleem als geen ander. Technische consultancy, het maken van concept oplossingen, opstellen van specificaties, kostenramingen en ondersteuning van klanten behoren tot zijn dagtaken. Bijzondere aandacht ligt in het water en afvalwater engineering, vooral in de wederopbouw en voor lange termijn effectieve sanering van ruimloopbanen en NBT uit te voeren.
Succesvol partnerschap
Sinds jaren werkt Maurice Hoekstra op gebied van waterzuiveringen samen met de marktleider Friedrich Krumme speciaal bouw van waterzuiveringsinstallaties. Krumme ontdekte al in een vroeg stadium dat bescherming van betondelen met een slijtagevrije metalen oppervlak alleen op deze manier effectief kon zijn. Het systeem is in de vele jaren steeds meer geoptimaliseerd en uiteindelijk gepatenteerd. Dit systeem heeft Maurice Hoekstra overtuigd zodat er al enige jaren een succesvolle samenwerking is tussen de twee bedrijven.
Projecten die tot heden zijn gesaneerd in Nederland zijn: 
  • Waterschap Reest en Wieden
  • Waterschap Rijn en IJssel
  • Waterschap Hunze en Aa’s
In Duitsland zijn er in afgelopen  jaren meer dan 1500 projecten gesaneerd.
Vier stappen voor renovatie
Als eenmaal de overeenkomst is afgerond en de details zijn beantwoord staat een sanering niets in de weg. Vier bewerkingen zijn hier voor nodig. Maurice Hoekstra legt in hieronder uit hoe deze stappen genomen moeten worden.
Stap 1 
Het oppervlak volledig verwijderen van de oude aangetaste lagen met een speciale droogfrasetechniek en hogedruk waterstraal tot 2500 bar. 

Stap 2
Betonreparatie op professionele wijze uit te voeren door gecertificeerde medewerkers met veel ervaring om gevolgschade te voorkomen aan het beton, dit alles op basis van de strenge Duitse richtlijnen.

Stap 3
De installatie van een metalen beschermkap die gemaakt is van roestvrijstaal, gegalvaniseerd staal of anders materialen door middel van het beproefde Krumme bevestigingssysteem.

Stap 4
De installatie van een economische verwarmingssysteem die de vochtigheid en de temperatuur bewaakt waardoor de loopruimer vrij van sneeuw en ijs blijft. Zout strooien behoort hiermee tot het verleden.

De bovenste vier stappen is zeker een reden om te beslissen voor een renovatie met Krumme en zijn partner in Nederland.
Maurice Hoekstra: “Het bijzondere is uiteindelijk dat bij ons alles uit een hand komt met speciaal materieel bediend door vakmensen die hiervoor zijn opgeleid zodat uw ruimloopbaan weer voor vele jaren zonder problemen zijn werk kan doen.”
Praktijkvoorbeeld 
Projecten Etten en Ruurlo – Waterschap Rijn en IJssel (uitgevoerd in 2009)
Diederik Speksnijder, destijds projectleider op deze projecten van waterschap Rijn en IJssel, is nog steeds tevreden over de resultaten van de sanering. Tot op heden hebben beide projecten nog geen problemen gekend met de bedrijfsvoering. Door de rand te voorzien van RVS bekleding in combinatie met het gepatenteerde heatingsysteem is er voor een oplossing gekozen die duurzaam is en behoren de bedrijfsproblemen, die vooral in de winter voorkwamen tot het verleden. Na enkele jaren ervaring met dit product van Krumme zou Speksnijder zelfs de aanbeveling willen doen om het het Krumme systeem al met de nieuwbouw van een installatie te laten plaatsen, om tussentijdse saneringen en bedrijfsvoeringsproblemen te vookomen. 

Project Steenwijk (uitgevoerd in 2013)
De afvalwaterzuiveringsinstallatie Steenwijk van het waterschap Reest en Wieden heeft besloten voor een renovatie met Maurice Hoekstra en Krumme. Het kwam tot de levering en montage van een nieuwe ruimloopbaan met een noodzakelijke randsanering van een NBT-3. De NBT was nog geen 10 jaar, echter de schade aan het beton was van der mate groot dat de loopruimer steeds meer problemen kreeg.De sanering werd in 2013 werd uitgevoerd op de locatie zelf.

Het Waterschap Reest en Wieden heeft de keus gemaakt de NBT-3 te laten saneren en te voorzien van een nieuwe duurzame RVS dekplaat met tracing. Een ander voordeel vond de klant dat het project snel kon worden opgestart en de bedrijfsvoering niet voor een langere periode zal worden onderbroken.
In vergelijking met andere producten gaat het Krumme systeem twee maal zolang mee, dus de klant heeft op deze manier gekozen voor een langere termijn oplossing.
Ook is er een tracing toegepast doormiddel van speciale heaterkabels te monteren onder de randbedekking. Dit tracing systeem wordt aangestuurd door elektronica wat samengesteld is in een RVS schakelkast met een zeer lage wattage. Hiermee is het winterprobleem ook opgelost en het zout strooien niet meer nodig is.
Het volledige systeem is zeker een prima en duurzame oplossing voor de betonranden.
Een goede werking
Maurice Hoekstra adviseert:
“Naar aanleiding van de succesvolle saneringen en de vele jaren aan ervaring die de firma Krumme heeft opgedaan, zijn we ervan overtuigd dat Krumme gekozen heeft voor de beste en een duurzame oplossing voor uw problemen op gebied van uw ruimloopbanen voor een langdurige periode.
Krumme onderscheidt zich hiermee op markt op gebied van betonsanering en gezien het product voor een langere periode meegaat bespaard u al snel een extra betonrenovatie.
Ik kan Krumme daarom ook met een zuiver geweten aanbevelen.”

Voor – Na

Krumme-Artes                                                  

Dokter Panhuijsenstraat 12                                                       
7622EZ Borne Ned                                                                   
Mob:+31 (0) 6 37 55 97 13                           
Fax :+31 (0) 7 48 51 78 11                                                       
Web:www.krumme-artes.nl                                                                  

(Advertorial Friedrich Krumme GmbH – Artes Advies, april 2014)