Klimaatbestendige steden en circulaire economie centraal tijdens AIWW

De International Waterweek start op maandag 2 november met een openingsceremonie waarbij minister Schultz van Haegen, burgemeester van der Laan en EU Commissaris Karmenu Vella een toespraak zullen houden. Op dinsdag en woensdag is er een congres met een uitgebreid programma van lezingen, workshops, presentaties en debatten. Als de waterbeheerder van de stad Amsterdam levert waterschap Amstel, Gooi en Vecht een belangrijke bijdrage aan het programma. Dijkgraaf Gerhard van den Top trapt als moderator de eerste bijeenkomst af, waarbij de 3 hoofdthema’s van deze International Water Week worden belicht:

  • Stedelijke veerkracht en de aanpassing aan klimaatverandering
  • Nutsbedrijven en de circulaire economie
  • Duurzame productie door industriën: verminderen, hergebruiken en nieuwe kansen

Jonge waterprofessionals
Speciaal voor de jonge waterprofessionals is er een apart programma. Internationale studenten werken gezamenlijk aan een case en gaan de strijd met elkaar aan bij de Student- en Movie Challange. Ze kunnen debatten, lezingen en workshops volgen en er is een carrière-beurs. De hele week zijn er verschillende excursies, waaronder een rondleiding in de Amsterdamse waterleidingduinen en een dubbel bedrijfsbezoek aan RWZI West en het Afval Energie Bedrijf.

Kennis delen
Deze internationale bijeenkomst is bedoeld om mensen uit de waterwereld te verbinden, kennis te delen en zaken te doen. Maar ook om samen oplossingen te bedenken en die een stap verder te brengen. Zowel watertechnologie als deltatechnologie komen aan bod, met aandacht voor aangrenzende domeinen zoals energie, afvalverwerking en ruimtelijke ordening. 

Topsector
Onderwerpen waarmee de Nederlandse watersector zich volgens het waterschap als ‘topsector’ kan laten zien aan deelnemers uit binnen- en buitenland. Daarnaast staat  Amsterdam  als gast- en waterstad in de schijnwerpers. Metropolen en stedelijke ontwikkelingen staan dit jaar centraal in het programma van de conferentie.

Derde keer
Het is de derde keer dat de AIWW in Amsterdam RAI plaatsvindt, gecombineerd met de 25e editie van de Aquatech-beurs. In 2013 trok het evenement zo’n 25.000 bezoekers, waarvan 60% afkomstig was uit het buitenland, merendeels uit landen buiten Europa.

Bekijk hier het volledige programma van Amsterdam International Waterweek