Waterschap organiseert zandkastelenwedstrijd voor kinderen van basisscholen

Welke kinderen bouwen het sterkste zandkasteel? Daar draait het om in ‘the Battle of the beach’ op donderdag 12 september 2019. Waterschap Scheldestromen organiseert dit evenement op het zuiderstrand in Westkapelle. De kinderen strijden tegen elkaar en het water. Om 11.00 uur luidt het startsein. Binnen een afgezet vak hebben de teams, bij opkomend water, ruim een uur de tijd om een zo sterk mogelijk zandkasteel te bouwen. Daarna zet ieder team een vlag op het hoogste punt. Dan wordt het spannend, het fort dat het langst blijft staan en bestand is tegen de golven, wint de trofee! Rond 13.15 uur wordt het winnende team bekend gemaakt.

Tijdens de Battle of the Beach bouwen de kinderen uit groep 6/7 een zo sterk mogelijk zandkasteel. Het team met het zandkasteel dat het langst blijft staan, wint! Ook worden er prijzen uitgereikt aan het team dat het beste samenwerkt en het team met het creatiefste bouwwerk. Als voorbereiding op deze battle kregen de kinderen een gastles in de klas met uitleg over de kracht van het water en wonen onder de zeespiegel. Op het strand brengen ze in de praktijk wat ze hebben geleerd, bouwen hun eigen waterkering en gaan zelf de strijd met het water aan.

Onder de zeespiegel
Veel Nederlanders zijn zich niet bewust van het water om zich heen. Een groot deel van Nederland ligt onder de zeespiegel, dat lijkt zo normaal. Om te voorkomen dat ons land overstroomt zijn er honderden kilometers dijken en duinen aangelegd langs de Nederlandse kust. Nederland leeft met water en denkt continu na over de waterkeringen. Voldoen ze nog, wat kan er beter en innovatiever en hoe zijn we ook in de toekomst beschermd tegen het water. Onze kennis en ervaring op het gebied van waterbeheer, zowel technisch als bestuurlijk is wereldwijd vermaard. Waterschappen, rijksoverheid en bedrijven uit de watersector, zoals Van Oord, willen op deze manier kinderen bewust maken wat het betekent om onder de zeespiegel te leven. Door de Battle of the Beach leren kinderen de kracht van het water kennen. Het is een manier om bij de belevingswereld van jongeren aan te sluiten.

Landelijk evenement
Battle of the Beach is een landelijk evenement, dat voor de zesde keer plaats vindt langs diverse plekken aan de Nederlandse kust. De landelijke datum 1 juli schikte echter niet omdat dat te dicht op de zomervakantie lag. De battle in Westkapelle is daarom op 12 september 2019.