Jonge Nederlander Boyan Slat vangt bij Tsushima plastic uit zee

“Het oplossen van het afvalprobleem in de wereldzeeën is een van de grootste uitdagingen van deze tijd”, aldus Slat. Hij richtte in 2013 The Ocean Cleanup en wist met crowdfunding 2 miljoen dollar bij elkaar te krijgen.

Drijvende armen
De jonge Nederlander ontwierp een passieve drijvende installatie van verankerde schermen die plastic deeltjes uit de oceaan verzamelen. Lange drijvende armen in de vorm van een wijde V moeten op strategische plekken in de oceaan hun werk gaan doen. Door de stroming drijft het plastic er vanzelf in. Na een aantal demonstraties treedt het opruimsysteem nu voor het eerst op ware schaal in werking.

Twee kilometer
Deze eerste plasticvanger wordt ongeveer twee kilometer lang en is daarmee de langste drijvende installatie op zee. De installatie krijgt heel wat plastic op te vangen; er drijft op Tsushima (40.000 inwoners) ongeveer een kubieke meter plastic per persoon per jaar aan. De Japanse lokale overheid zoekt daarom al langer naar oplossingen. De installatie zal twee jaar actief zijn.

Energiebron
Bekeken wordt nog of het gevangen plastic verbrand kan worden en zo als alternatieve energiebron kan worden ingezet.
Slat kreeg vorig jaar de VN-milieuprijs Champions of the Earth voor zijn uitvinding. 

Het project is een eerste stap op weg naar Slats grootse doel: uiteindelijk wil hij met een scherm van maar liefst 100 kilometer de helft van al het drijfafval tussen Hawaii en Californië op vissen.


foto The Ocean Cleanup