De pilotinstallatie van het Zero Brine project in Plant One in de Botlek (foto: Revolve).

Het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) organiseert in vijf industriële regio’s workshops om brijnproducenten en potentiële afnemers van mineralen uit de stroom met elkaar te koppelen. Veertig bedrijven in Nederland hebben zich inmiddels aangemeld bij het Online Brine Platform dat de uitwisseling van waardevolle grondstoffen uit afvalwater mogelijk moet maken.

Het initiatief maakt deel uit van het Europese Zero Brine project dat in 2017 is gestart. Gedurende vier jaar onderzoeken 22 partners van onderzoeksinstituten, mkb, bouwbedrijven en eindgebruikers uit tien landen oplossingen om industriële zoutwater-afvalstromen te verminderen door mineralen en schoon water terug te winnen en te hergebruiken.

Volgens woordvoerder Maiken Larsen van het ISPT is het Online Brine Platform in het voorjaar gelanceerd. Het platform richt zich op  bedrijven in Nederland. Inmiddels staan er ruim dertig mineralen op het Platform waarvoor producenten afnemers zoeken, variërend van calciumchloride en magnesiumhydroxide tot natrium- en calciumsulfaat.

Urgentie neemt toe
De urgentie om van het Online Brine Platform gebruik te maken, neemt volgens haar toe. Beschikbaarheid en kosten van water zijn immers een toenemend risico voor de industrie. Circulaire businessmodellen, die zicht richten op hergebruik van proceswater en terugwinning van mineralen uit afvalwater, reduceren het risico. Herwonnen mineralen vormen tegelijk een nieuwe markt. Dat is interessant voor bedrijven die hun inkoopkosten willen verlagen.

Wanneer de industrie vaker proceswater wil gaan hergebruiken, ontstaan echter meer geconcentreerde afvalwaterstromen. Door strengere Europese wetten-en regels is het steeds lastiger om deze stromen te lozen. Een oplossing is om mineralen uit deze stromen terug te winnen. Momenteel kopen bedrijven doorgaans nieuw gewonnen zouten in, wat voor veel processen niet persé nodig is.

Regionale workshops
Om meer aandacht voor het Zero Brine project en het Online Brine Platform te creeëren, organiseert het ISPT een serie regionale workshops. Hierin komen onderwerpen aan bod, zoals waterhergebruik, brijnstroomvalorisatie en het koppelen van brijnproducenten en gebruikers van herwonnen mineralen. De eerste middagworkshop is op 2 juli bij Dow Benelux in Terneuzen. Hierin komen onder meer experts van Evides aan het woord over het Zero Brine demonstratieproject in de Botlek. Een proefinstallatie in Plant One verwerkt hierbij een zoute stroom van de ionenwisselaar in de demiwaterfabriek van Evides in de Botlek. De volgende workshops vinden plaats in Geleen, Delfzijl/Emmen, Rotterdam en Amsterdam.

Bedrijven kunnen zich hier aanmelden