Irrigatiepomp op waterkracht van aQysta wint Challenging Blue Monday

Tijdens de Challenging Blue Monday pitchten zeven startups hun concrete oplossing voor een maatschappelijke uitdaging als gevolg van klimaatverandering. De Barsha pomp werd gekozen als winnaar. Andere genomineerden voor het podiumticket waren de startups DakDokters, die daken inzetten als waterberging, en het Trans-African Hydro-Meteorological Observatory (TAHMO) dat 20.000 weerstations wil installeren in Afrika.

Directeur Lennart Budelmann van aQysta tijdens de pitch in Delft. Foto: Jac van Tuijn

Kwalificaties
Aqysta is het derde bedrijf dat zich plaatst voor Making Waves. Eerder kwalificeerde zich al de startup Villagepump met de gelijknamige drinkwaterinstallatie voor ontwikkelingslanden en een consortium rond de Waddenvereniging met de vismigratierivier.

Oplossingen
Challenging Blue Monday is een initiatief van het Valorisatieprogramma Deltatechnologie & Water, (VPdelta). Het event wil een bijdrage leveren aan concrete oplossingen die helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van klimaatverandering. Ruim 200 ondernemers bezochten het evenement in plaatsvond in YESDelft! en het fieldlab Flood Proof Holland.

De Challenging Blue Monday werd goed bezocht. Foto: Twitter.

Duurzaam

Minister Schultz reikte de prijs uit: “De jury vindt dat aQysta een groot maatschappelijk vraagstuk oplost. Irrigatie is heel complex in bepaalde gebieden. De duurzame wijze waarop aQysta de irrigatiepomp vormgeeft, in combinatie met de opschaalbaarheid van de innovatie, maakt aQysta de grote winnaar van vandaag.” Zij maakte tijdens het event tevens bekend dat voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, op 7 september de key note spreker van Making Waves zal zijn.

Irrigatie
De Barsha Pump is een waterpomp die op basis van de waterkracht van een rivier water naar hoger gelegen landbouwarealen pompt voor irrigatie. Dankzij de pomp hoeven landbouwers in onherbergzame gebieden hun irrigatiewater niet meer in emmers aan te voeren en kan de oogst worden vergroot. De pomp wordt inmiddels met succes gebruikt in landen als Colombia, Indonesië, Nepal, Guatemala, Spanje, Turkije en Zambia.

Ideas for Europe
aQysta is nu verzekerd van een plek op het internationale podium van Making Waves dat op 7 september op de Afsluitdijk plaatsvindt. De winnaar van dit evenement maakt kans op de finale van Ideas for Europe op 22 november in Estland.