Inwoner Tilburg voorkomt grondverzakkingen bij verbreding kanaal

Het Wilhelminakanaal moet breder, zodat er grotere schepen doorheen kunnen. Ten behoeve van die verbreding moet een sluis tussen Tilburg en Dongen worden verwijderd. Het gevolg is  het water in het kanaal op die plek meters daalt.  Een Tilburgse geo-hydroloog ontdekte dat door een verlaagde waterstand teveel grondwater in het kanaal zou sijpelen, de bodem klinkt dan in en bodemdaling bedreigt de fundering van bedrijven en huizen vlak langs het kanaal.

Damwanden
Na herberekeningen moest Rijkswaterstaat erkennen dat de buurtbewoner, die anoniem wil blijven,  gelijk had. “Die man verdient een standbeeld”, zei wethouder Jacobs van de gemeente Tilburg tegen Omroep Brabant. Vermoedelijk komen er nu damwanden aan de oevers van het kanaal die moeten voorkomen dat er grondwater naar het kanaal verdwijnt. Met die aanpassing is tientallen miljoenen euro’s gemoeid.

Oplossingen bodemdaling
Er is nu aan topdeskundigen op het gebied van bodemgesteldheid om mee te denken over een oplossing voor het probleem met de verzakkende bodem. Ook de deskundige Tilburger blijft op verzoek van de gemeente betrokken bij het project.