Vandaag, op wereld water dag, vraagt IHE Delft aandacht voor de meest urgente water crises van de 21e eeuw. Meer dan 2 miljard mensen hebben vandaag de dag geen toegang tot veilig drinkwater. Wat vaak vergeten wordt, is dat de natuur zelf allerlei oplossingen biedt voor beter water management. Het thema van wereld water dag 2018 is daarom ‘Nature for Water’, waarin ‘nature-based solutions’ centraal staan. Wereld water dag vindt ieder jaar plaats op 22 maart en bestaat vandaag 25 jaar.

Professor Eddy Moors, Rector van IHE Delft: “Veel mensen erkennen de waarde van de natuur. Echter, ‘grey infrastructure’ zoals gebouwen, bruggen en wegen die veel onderhoud en investering vragen, wordt als waardevoller gezien dan ‘green infrastructure’. Stakeholders, maar ook mensen in het algemeen moeten gaan inzien dat natuurlijke systemen, net als gebouwen, ook een maximale ‘draaglast’ kennen. Intensieve, internationale samenwerking is daarom van cruciaal belang om het optimaal functioneren van onze natuurlijke systemen te herstellen. Als we niet beter gaan samenwerken, lukt het ons niet om Sustainable Development Goal 6 van de VN voor het jaar 2030 te behalen en zullen de water problemen alleen maar groter worden”.

Natuurlijke processen bieden hulp bij de groeiende vraag naar water

De VN heeft eerder deze week een rapport uitgebracht over de kansen die ‘nature-based solutions’ (NBS) kunnen bieden om de beschikbaarheid en kwaliteit van water te verbeteren, evenals de risico’s van water gerelateerde rampen zoals overstromingen te verminderen. Meer over dit rapport en voorbeelden van onze activiteiten op het gebied van NBS, staan op onze website. Om de water crises in de wereld serieus aan te pakken, legt de VN een decennium lang de focus op water. De Water Action Decade 2018 – 2028 wordt vandaag gelanceerd en eindigt op wereld water dag 2028.

Over IHE Delft Institute for Water Education

IHE Delft is de grootste onderwijsinstelling ter wereld voor Master en Doctoraal studenten gespecialiseerd in water. Het instituut doet tevens onderzoek en is actief in capaciteitsopbouw projecten gericht op het versterken van kennis over duurzaam water management in voornamelijk ontwikkelingslanden. In de ruim 60 jaar van zijn bestaan heeft het instituut 15.000 ‘water experts’ opgeleid uit meer dan 160 landen. Het overgrote deel keert na de studie terug naar eigen land om een bijdrage te leveren aan oplossingen voor waterproblemen (zoals overstromingen, droogte, slechte riolering en vervuild drinkwater).

IHE Delft is gelieerd aan UNESCO en wordt deels gefinancierd door de Nederlandse overheid. www.un-ihe.org