Innovatieve watertechnologie uit Nederland gevraagd in Colombia

Brabant Water is sinds een jaar actief in Colombia. Als onderdeel van zijn MVO-beleid draagt het waterbedrijf kennis over Colombiaanse waterbedrijven en gemeenten. In Colombia is vooral op drinkwatergebied veel te winnen, vertelt Tico Michels, programma-manager Internationale Projecten bij Brabant Water. “Hoewel in Colombia heel goed grondwater kan worden gebruikt als drinkwater, zijn de waterbedrijven daar al 60 jaar geleden van afgestapt. Belangrijkste reden is dat oppervlaktewater veel makkelijker en toen nog schoner te verkrijgen was. Dat laatste is niet meer het geval en wordt er in steeds hogere mate gebruik  gemaakt van chloordosering in het drinkwater als desinfectie”, aldus Michels.

Water Operator Partnerships
Brabant Water heeft afgelopen jaar met financiële hulp van de Nederlandse overheid via de zogeheten Transitiefaciliteit veel kennis overdragen en de projecten kunnen opstarten. Michels: “Dat leidt er nu toe dat we met twee Colombiaanse waterbedrijven zogeheten Water Operator Partnerships zijn aangegaan. Het gaat het om Acuavalle uit Cali, in het westen van Colombia, en om Aguas del Magdalena, uit de noordelijke stad Santa Marta.

Drinkwatervoorziening
In Cali betekent dat vooral het technologisch verbeteren van de drinkwatervoorziening, onder andere door grondwater op te pompen en te zuiveren. “Acuavalle is een regionaal drinkwaterbedrijf. Zij hebben vooral behoefte aan innovatieve watertechnologie, omdat onder andere hun waterzuiveringsinstallaties gedateerd zijn. Het is niet dat ze niet weten hoe water beter gezuiverd kan worden; ze hebben simpelweg geen toegang tot innovatievere technologie. En ze willen die stap omhoog graag maken, bijvoorbeeld door meer automatisering in te voeren. ”

Onderhoud
In het noorden van Colombia is het departementale waterbedrijf Aguas del Magdalena met een andere uitdaging bezig. De afgelopen 10 jaar heeft dit bedrijf geïnvesteerd in nieuwe leidingen, netwerken, rioleringen en zuiveringen voor de gemeenten in die regio. “Maar het blijkt dat de gemeenten moeite hebben te zorgen voor een goed gebruik en onderhoud. De gemeenten hebben Aguas del Magdalena gevraagd om technische ondersteuning voor onderhoud en exploitatie, maar het bedrijf heeft die kennis niet voldoende zelf in huis. Wij hebben die kennis wel in huis, en wij helpen hen in het gehele organisatorische proces; van techniek tot aan het opleiden van monteurs.

UV-desinfectie
Daarnaast is innovatieve technologie van Nederlandse bedrijven nodig, vertelt Michels. “Wij zetten als het ware de deur voor Nederlandse bedrijven naar Colombia op een kier, maar ze moeten zelf naar binnen stappen.”
Bij Acuavalle is technologie nodig voor zowel grondwaterwinning als waterzuivering. Michels: “Wat betreft dat laatste: dat doen ze voornamelijk chemisch met veel chloor als desinfectie. Daar is nog veel te winnen. Zo zijn zij niet bekend met UV-desinfectie. Het zou mooi zijn als een Nederlands bedrijf op dit gebied een pilotproject kan draaien met Acuavalle.” 

Ondernemen in Colombia
Ondernemers die ook in Colombia willen ondernemen, kunnen daarbij worden ondersteund door de Nederlandse overheid. Zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken diverse financieringsprogramma’s, die worden uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Daarnaast kunnen ondernemers marktrapporten en sectorinformatie vinden op de Colombia landenpagina: www.rvo.nl/colombia. Verder is er een actieve ambassade in Bogotá met kennis van de lokale omstandigheden die ondernemers daar wegwijs kan maken.