Innovatieve oplossing gaat Spakenburg beschermen tegen overstromingen

De waterkering van composiet wordt bij hoogwater opgestuwd door het stijgende waterpeil in de havens. Het water stroomt in een stalen bak waarin de dam ligt verzonken. De dam bestaat uit een lichtgewicht kunststof materiaal (kevlar), met een stalen bovenzijde. Het instromende water drukt de dam omhoog.

Belgische leverancier
Leverancier van de techniek is het Belgische bedrijf Aggéres. Op diverse plekken in de wereld is deze reeds toegepast, maar in Spakenburg wordt hij voor het eerst op grote schaal en als onderdeel van een primaire waterkering gebouwd. Hierdoor kan de oplossing een voorbeeld zijn voor andere historische kernen in Nederland, zoals bijvoorbeeld Dordrecht.

Zo zal de flexibele in Spakenburg er uit gaan zien. Afbeelding: Aggéres.

Aanbesteding
Met deze oplossing won bouwcombinatie Van Heteren/Jansen Venneboer deze week de  aanbesteding voor het project, waarvoor waterschap Vallei en Veluwe de markt vroeg om een innovatieve oplossing. Met de opdrijvende dam voldoet de aannemerscombinatie het beste aan de eisen die aan het ontwerp worden gesteld. Namelijk een goede inpassing in het historisch centrum, een oplossing die weinig ruimte in beslag neemt en een maximale opzettijd van drie uur.

Hoogwaterbeschermingsprogramma
Het project is onderdeel van de dijkverbetering langs de Zuidelijke Randmeren en Eem. De financiering komt uit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma. De bouw start in het najaar van 2016 en moet in het voorjaar van 2017 klaar zijn. Dankzij de flexibele dam zal de waterkering in Spakenburg voldoen aan de huidige eisen voor een primaire waterkering.