Infrabranche toont innovatieve kracht

“InfraTech wil met de Innovatieprijs op een laagdrempelige manier het innovatieve vermogen van de sector zichtbaar maken. Het recordaantal inzendingen van vorige editie is niet overtroffen, maar de 40 inzendingen bewijzen dat de infrasector wel degelijk innovatieve kracht bezit. Dit past goed bij het centrale thema van de beurs, Krachtig Vooruit!” zegt Saskia Vernooij, Exhibition Manager van Ahoy Rotterdam.
De vakjury, bestaande uit Ron Voskuilen (Algemeen Directeur Stadsontwikkeling Rotterdam), Jan Hendrik Dronkers (Directeur-Generaal Rijkswaterstaat), Annemieke Nijhof (CEO Tauw Group BV), Maxime Verhagen (Voorzitter Bouwend Nederland), Rob Vos (GMB Civiel) en Nicole van der Velden (Movares), is positief verrast door de onverminderd hoge kwaliteit van de inzendingen. De reikwijdte van de inzendingen is groot; van het plaatsen van een put op steenformaat in een Nederlands dorp, tot het gebruik van een cantileverbrug in de mangrovebossen van Afrika en Azië. Opvallend is dat het gebruik van kunststof/composiet steeds meer toe neemt, evenals ‘watergerelateerde’ innovaties. De jury benoemt bovendien dat er ook procesinnovaties ingezonden worden wat een goede ontwikkeling is.
Jan Hendrik Dronkers: “De intentie van inzenders om te innoveren, zich te onderscheiden en hun creativiteit te laten zien, leidt altijd weer tot verrassende inzendingen die veel energie geven.”
De volgende inzendingen zijn genomineerd:
Nominaties Toegepaste Innovatie
Innovatie is voor bouwbedrijven van steeds groter belang om zich in een snel veranderende samenleving te profileren en de marktpositie te versterken. Innoverende bouwbedrijven kunnen oplossingen bieden voor grote maatschappelijke vraagstukken. In de categorie ‘Toegepaste innovatie’ draait het om innovaties waarin een nieuw bouwproduct, bouwproces, bouwsysteem of een nieuwe vorm van dienstverlening is toegepast door bouwbedrijven.
 • Drainbrick (Drainvast)
 • Ontwateringsplaat (TNO)
 • New Dutch Quay (Van Hattum en Blankenvoort)
 • BusHub (Struyk Verwo Infra)
Nominaties geplande innovatie
Leveranciers aan de bouwsector weten steeds efficiënter te werken. Zij maken daarvoor grote stappen met product- en procesinnovaties. Hun innovaties vinden echter niet altijd hun weg naar de uitvoering. In de categorie ‘Geplande  innovatie’ draait het om innovaties die tekentafel-/productie-gereed zijn; klaar om in de praktijk toe te passen.
 • RONA Zelfreinigende Berm (Altena)
 • LE2AP (BAM)
 • Drinkwater Kousrelining (Heijmans)
 • KLEISER®vr (By The Way)
Vervolg in de BouwCampus
De BouwCampus die in 2015 van start gaat zal de winnaars helpen met het leggen van verbindingen voor de realisering. Maxime Verhagen: “Als opdrachtgevers de geplande innovaties en toegepaste innovaties willen ‘adopteren’ kan de Bouwcampus worden benut om de voorgestelde innovaties verder te brengen en te realiseren”.
Nominaties OpdrachtgeversDROOM
Deze editie is de categorie ‘Opdrachtgeversdroom’ geïntroduceerd. Een ambitieuze categorie die de verbinding moest leggen tussen de behoefte en wensen van opdrachtgevers en de invulling van die droom door de deelnemers aan de InfraTech Innovatieprijs. Ondanks de positieve reacties vanuit o.a. het Opdrachtgeversforum heeft de organisatie nauwelijks inzendingen ontvangen in deze categorie. De jury heeft om die reden besloten om in deze categorie geen winnaar aan te wijzen.
HalfTime award
Tijdens deze editie van de InfraTech Innovatieprijs is in het bijzonder gelet op inzendingen waarbij partijen bij de voorbereiding en uitvoering van het werk zich richten op het voorkomen of beperken van hinder voor de ‘omgeving’. In het algemeen concludeert de jury dat het aantal inzendingen dat een grote bijdrage gaat leveren aan HalfTime-ambities klein is. Nadere afweging van alle inzendingen leidde tot de volgende potentiële kandidaten:
 • De Wegenscanner (De Wegenscanners)  
 • Minder hinder, maximale dienst Rotterdam (Gemeente Rotterdam) 
 • Mobiele Digitale Afvalstroomregistratie (Arcadis)
 • Drainbrick (Drainvast)
 • Drinkwater kousrelining (Heijmans)
Cobouw Publieksprijs
Naast een vakprijs, zal ook de Cobouw Publieksprijs worden uitgereikt aan de inzending met de meeste stemmen. Op de website van Cobouw kan het publiek alle inzendingen voor de InfraTech Innovatieprijs bekijken en eenmalig een stem uitbrengen op hun favoriet.
Alle inzendingen voor de Innovatieprijs worden tijdens InfraTech met grote posters in een galerij gepresenteerd. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 21 januari om 10.00 uur in het WIJ Theater in de Plaza. De winnaar ontvangt naast de titel InfraInnovator 2015 een promotiepakket ter waarde van €2.500,- of €500,- cash.
(persbericht december 2014)