In memoriam – Dick Vat (1944-2014)

Vanuit zijn meer dan veertig jaar ervaring kende Dick de sector door en door en had hij ook een duidelijke visie op stedelijk waterbeheer en samenwerking in de (afval)waterketen. Zijn stukken waren doordesemd van zijn opgebouwde expertise en hij durfde ook stelling te nemen in zijn artikelen. Niet voor niets had hij zijn eigen bureau ook Stad en Watervisie gedoopt.

Na zijn studie aan de TU Delft ging Dick in 1973 aan de slag bij ingenieursbureau DHV. In 1989 ging hij naar bureau Oranjewoud waar hij ook vijftien jaar zou werken, eveneens op het gebied van stedelijk water en rioleringen. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het vakblad Riolering en in 2009 publiceerde hij het Bestuurlijk Handboek Riolering en Stedelijk Waterbeheer. In 2006 was hij inmiddels zijn adviesbureau Stad & Watervisie begonnen.

Sinds 2009 leverde Dick zijn bijdragen aan WaterForum, waarin hij zich vooral als een strategisch denker toonde die nauw betrokken was bij de inrichting van de riolerings- en afvalwatersector. Hij stond daarnaast ook de redactie van WaterForum bij met suggesties voor onderwerpen, tips voor de aanpak en soms ook verbeteringen of kritiek. En hij dacht ook mee over de toekomst van Waterforum en de waterjournalistiek.
Een paar maanden geleden kondigde Dick aan zijn bijdragen te moeten staken vanwege zijn gezondheid. Zijn uitdaging, zo vertelde hij, was een nieuwe levensstijl op te pakken en stoppen met werken hoorde daarbij.  Het is heel verdrietig dat die nieuwe fase maar zo kort heeft mogen duren; zijn overlijden op 7 januari kwam heel onverwachts.
Wij gaan Dick en zijn bijdragen missen en wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte met het grote verlies.