IFAT legt focus meer op drinkwater

De tweejaarlijkse IFAT, een van de belangrijkste milieubeurzen ter wereld, viert dit jaar het vijftigjarig bestaan. Gestart vanuit het afvalwater, komt er dit jaar meer aandacht voor drinkwater. “Drinkwater is wereldwijd een belangrijk thema dat we dan ook graag sterker naar voren willen brengen op de beurs”, aldus Stefan Rummel, die een jaar geleden aantrad als managing director van IFAT.

De beurs ging hiervoor in zee met een nieuwe partner, de Duitse watervereniging DVGW (Deutsche Verein des Gas- und Wasserfaches). Rummel: “Op deze manier willen we constructief de drinkwatersector op de beurs uitbouwen. We waren al sterk in afvalwater en willen dat nu ook in drinkwater worden. IFAT kan een goed platform zijn voor de internationale kennisuitwisseling.”

Groei
De relatief nieuwe directeur van de IFAT heeft veel plannen voor de verdere toekomst. Zo zal direct na IFAT gestart worden met de bouw van twee nieuwe hallen. Dat betekent dat de toch al omvangrijke beurs met nog eens 20.0000 vierkante meter wordt uitgebreid.

Een halve eeuw geleden gestart met slechts 18.000 vierkante meters, 147 deelnemers uit negen landen en 7650 bezoekers, brak de beurs in 2014 alle records. Drieduizend standhouders  en 135.288 bezoekers uit 168 landen vulden de huidige 230.000 vierkante meter. “Dit jaar verwachten we dat het bezoekersaantal opnieuw zal worden overtroffen”, aldus Rummel.

Iran
Traditioneel zijn na Duitsland vooral Italië en Nederland goed vertegenwoordigd. Ook, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Denemarken en Turkije zijn aanwezig. Daarnaast zijn er de landenspecials van o.a. China, India China, India, Turkije, Zuid-Afrika, Canada, Vietnam, Latijns Amerika en Korea. Opmerkelijk is dat dit jaar ook Iran zal deelnemen.

Parallel aan de beurs loopt een kennisprogramma met maar liefst 220 presentaties, discussies en workshops. Tijdens de openingsavond worden opnieuw de GreenTec awards uitgereikt.

Startups
IFAT 2018 zal niet alleen omvangrijker zijn, maar als het aan Stefan Rummel ligt komt er dan ook ruimte voor nieuwe initiatieven. Zo zou hij graag ruimte bieden aan jonge bedrijven met frisse ideeën. “Relatief volwassen startups kunnen we als IFAT toegang geven tot de markt. Ik zou dat heel graag willen, want nieuwe bedrijven brengen compleet nieuwe ideeën in.”

Matchmaking
Daarnaast vertelt Rummel dat de IFAT in 2018 een online platform voor matchmaking zal kennen, waarbij deelnemers elkaar ook buiten de beursvloer digitaal kunnen ontmoeten. Ook wordt gewerkt aan een platform voor ‘open innovatie’ waarbij bedrijven via de IFAT hun klanten kunnen integreren in het R&D-proces.

Wachtlijst
De komende editie van IFAT kent inmiddels al een wachtlijst de sector Water. Het Nederlandse bedrijfsleven zal met een kleine 120 bedrijven sterk vertegenwoordigd zijn, dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2014.