Ierland kiest Nereda afvalwaterzuiveringstechnologie van Royal HaskoningDHV

Jim Palmer, technisch directeur van EPS: “We zijn er trots op onze klanten Nereda te kunnen aanbieden als bewezen innovatieve oplossing. Nereda is een baanbrekende technologie die zeer lage kosten met zich meebrengt voor afvalwaterzuiveringsinstallaties.” 
 
René Noppeney, Royal HaskoningDHV’s Global Director for Water Products & Innovation, is blij dat EPS zich heeft aangesloten bij het wereldwijde netwerk van Nereda-partners: “Samen bieden we een duurzame oplossing voor stedelijke gebieden met uitdagingen op het gebied van een groeiende bevolking en de vraag naar goede waterzuivering.”
 
De biologische waterzuiveringstechnologie Nereda biedt voordelen op het gebied van prestaties, kosten en duurzaamheid. De nieuwe installaties helpen het nationale waterbedrijf Irish Water te voldoen aan de EU-richtlijn voor de behandeling van stedelijk afvalwater ter verbetering van de gezondheid, waterkwaliteit en het milieubehoud.
 
Alle drie de Nereda-installaties worden gebouwd in het graafschap Cork, het op een na dichtstbevolkte graafschap in het zuiden van Ierland. De Nereda-installaties gaan het afvalwater van een kwart van de inwoners van het graafschap zuiveren en zullen een einde maken aan lozingen van ongezuiverd afvalwater en geuroverlast.
 
Nereda in een notendop
Nereda is een bekroonde, innovatieve technologie die water zuivert met behulp van de unieke eigenschappen van aeroob korrelslib. Nereda-installaties verbruiken minder energie en chemicaliën en hebben een kleinere voetafdruk dan conventionele waterzuiveringsinstallaties. De technologie is bedacht door de TU in Delft en ontwikkeld in een uniek publiek-privaat partnerschap tussen TU Delft, Royal HaskoningDHV, Stichting Onderzoek Toegepast Waterbeheer (STOWA) en de Nederlandse waterschappen. Na 20 jaar onderzoek en ontwikkeling bewijst deze biologische oplossing zichzelf nu. 
In onder meer Australië, Brazilië, Nederland, Polen, Portugal, Zuid-Afrika en Zwitserland worden Nereda-installaties gebouwd of zijn ze al in gebruik genomen.

Cork Lower Harbour Foto: EPS Bijschrift: Voor het Cork Lower Harbour gebied is een Nereda in aanbouw in Shanbally. Veel afvalwater wordt nu nog onbehandeld in de haven geloosd. Wanneer de installatie begin 2017 gereed is, zal de kwaliteit van het water aanzienlijk verbeteren.

Voor het Cork Lower Harbour gebied is een Nereda in aanbouw in Shanbally. Veel afvalwater wordt nu nog onbehandeld in de haven geloosd. Wanneer de installatie begin 2017 gereed is, zal de kwaliteit van het water aanzienlijk verbeteren. 
Foto: EPS