ICBR wint prestigieuze Thiess International RiverPrize

Van een open riool in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, is de Rijn dankzij een op solidariteit gebouwde goede samenwerking tussen alle staten weer tot leven gekomen, stelt de ICBR op haar site. Door de uitvoering van het Rijnactieprogramma en Europese Richtlijnen zijn de waterkwaliteit en de biologische toestand van de Rijn en veel van zijn zijrivieren aanzienlijk verbeterd. Meer dan 96 procent van de bevolking is tegenwoordig aangesloten op een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Veel grote industriebedrijven beschikken over een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie.

Planten- en diersoorten
Het aantal planten- en diersoorten is gestegen. Er leven bijvoorbeeld weer 63 vissoorten in de Rijn. Trekvissen, met name de zalm, de zeeforel en de paling, kunnen sinds 2006 vanaf de Noordzee Straatsburg weer bereiken. Uiterwaarden van de Rijn werden hersteld, oude rivierstrangen werden weer aangesloten aan de hoofdstroom en de zijrivieren en over kleine trajecten is de structuurrijkdom in de oeverzone verhoogd. Ook in de bestrijding van de negatieve gevolgen van hoogwater zijn aanzienlijke stappen gezet, onder andere door de aanleg van extra retentiegebieden voor hoogwater.

Uitdagingen
“Met veel plezier hebben we de Thiess Riverprize namens alle actoren die in de ICBR samenwerken in ontvangst genomen in Canberra”, zegt Gustaaf Borchardt. “Deze prijs spoort ons ertoe aan om de komende uitdagingen aan te gaan, zoals effecten van klimaatverandering, microverontreinigingen en verdere verbetering van de vismigratie in het Rijnstroomgebied.”
De door de International RiverFoundation ingestelde Thiess International Riverprize, werd voor het eerst uitgereikt in 1999. De prijs is volgens de ICBR inmiddels uitgegroeid tot de meest prestigieuze milieuprijs van de wereld. Niet alleen uitmuntende prestaties worden beloond, maar ook het delen van kennis en ervaringen met andere rivieren over de gehele wereld.