Huub Savenije. (foto: TU Delft).

Hydroloog professor Huub Savenije van de TU Delft kreeg woensdag 13 december in New Orleans de American Geophysical Union International Award tijdens de AGU Fall Meeting. Deze Award wordt jaarlijks toegekend voor het leveren van ‘een uitmuntende bijdrage aan de aard- en ruimtewetenschappen en het nuttig inzetten van wetenschap voor ontwikkelingslanden’.

Savenije richt zich in veel van zijn onderzoeken op het verbeteren van het waterbeheer met name in Afrika. Zo is hij een van drijvende krachten achter WaterNet, een regionaal netwerk in Zuidelijk Afrika van vijftig universiteiten en onderzoeksinstituten die zich bezighouden met integraal watermanagement.

Professor Huub Savenije studeerde in 1977 af als hydroloog aan de TU Delft. Hij werkte vervolgens zes jaar in Mozambique en vijf jaar als internationaal consultant, vooral in Azië en Afrika. Hij promoveerde in 1992 en werd in 1994 hoogleraar Water Resources Management bij UNESCO-IHE in Delft. Sinds 1999 is hij professor in de hydrologie aan de TU Delft. In 2018 gaat hij met emeritaat.

In 2015 ontving Savenije al de Alexander von Humboldt Medal van de European Geosciences Union (EGU).