“Hoogste tijd dat Ploumen lans breekt voor water en sanitatie”

Investeren in wc’s bij scholen is investeren in gelijkheid tussen jongens en meisjes
“Een wereld waarin een op de drie mensen geen de toegang heeft tot fatsoenlijke sanitaire voorzieningen kunnen we niet accepteren. Daarom voeren we campagne voor het opnemen van water en sanitatie doelen in de opvolgers van de millenniumdoelstellingen na 2015 “, zegt Andy Palmen, directeur Partnership Development bij Simavi. “En we willen dat er niet alleen aandacht komt voor het belang van toegang tot water, sanitatie en hygiene in huis maar ook in scholen, zorginstellingen en op werkplekken.
Neem bijvoorbeeld een simpel toilet op scholen. Zonder de aanwezigheid hiervan mogen meisjes vaak niet naar school, zeker niet als ze menstrueren. Dat remt hun ontwikkeling en vergroot de ongelijkheid tussen meisjes en jongens. Of neem goede voorzieningen op het werk. Voor elke US$ 1 dollar die wordt geïnvesteerd in water en sanitatie, wordt US$ 4,30 terugverdiend door hogere productiviteit. Daarmee staan water en sanitatie aan de basis van duurzame economische ontwikkeling.
Sanitation and Water for All Stuurgroep in Nederland
Op 4 december aanstaande vergadert de stuurgroep van ‘Sanitation and Water for All’ (SWA) in Nederland. SWA is een toonaangevend wereldwijd partnerschap tussen meer dan 90 ontwikkelingslanden, donoren, organisaties, NGO’s en ontwikkelingsbanken, met als doelstelling universele toegang tot water, sanitatie en hygiëne. 
Tijdens een side event worden korte case studies gepresenteerd die het belang laten zien van water en sanitatie in scholen, klinieken en op het werk. “We doen een ultiem beroep op de aanwezige overheden, inclusief de Nederlandse overheid, om veel meer ambitie te tonen op het gebied van water, sanitatie en hygiene,” zegt Andy Palmen. De komende maanden zijn er nog een paar gelegenheden waarop ze deze ambitie in de SDG’s kunnen verankeren. Zo reist Ploumen op 12 december af naar de Europese Raad Buitenlandse Zaken om haar collegae EU ministers van Ontwikkelingssamenwerking te ontmoeten en afspraken te maken over hun positionering rond de SDG’s. “Het is de hoogste tijd dat Ploumen een lans breekt voor water en sanitatie, inclusief in scholen, klinieken en op het werk,” aldus Palmen.