BNR verzorgde een live-uitzending naar aanleiding van de 100ste promotie (foto: Wetsus).

Watertechnologie-instituut Wetsus vierde 16 januari een bijzondere mijlpaal: de 100 ste promotie sinds de oprichting in 2005. De promovendus in kwestie is Gerwin Steen. Hij werkt aan een revolutionair systeem om verschillende zouten in water met alleen maar licht te kunnen meten.

In 2005 promoveerde Ronald Jansen van de membraantechnologiegroep van de Universiteit Twente als eerste bij Wetsus; en ook nummer 100 is afkomstig van Universiteit Twente. Onder leiding van zijn promotor dr.ir. Herman Offerhaus werkte Gerwin Steen in het thema Sensoring, een van de 23 onderzoeksthemas’s van Wetsus, aan het ontwikkelen van een optofluidisch absorptie-platform voor detectie van anorganische ionen in water.

Sensor
Centraal stond daarbij de vraag: hoe meet je welke en hoeveel ionen er in water zitten? Een eventueel te ontwikkelen apparaat zou klein moeten zijn, een sensor, voor het uiteindelijke gebruiksgemak en toepassing op lastig bereikbare plaatsen. Het is van belang voor bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven en de industrie om te weten welke ionen in welke concentratie er in het water zitten met het oog op eventuele vervuiling, of om tot een optimaal gebruik te kunnen komen. De promotie vond vanwege het bijzondere karakter plaats in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden. In de afgelopen 15 jaar hebben daarnaast 98 andere onderzoekers verbonden aan 23 universiteiten, zoals Wageningen UR, TU Delft, TU Eindhoven en RU Groningen hun promotieonderzoek uitgevoerd in het Wetsus programma.

Lees hier meer over het promotie-onderzoek