Hollandse Delta zoekt opvolger voor Gijs ’t Hart

Waterschap Hollandse Delta zoekt een jongere in de leeftijd van 14 tot 17 jaar die het waterschap twee jaar wil vertegenwoordigen als jeugdbestuurder. De huidige jeugdbestuurder, Gijs ’t Hart, stopt eind juni omdat hij na de zomer naar de universiteit gaat.

Een jeugdbestuurder bedenkt en organiseert activiteiten om jongeren meer na te laten denken over water, waterveiligheid en waterbeheer. Daarnaast adviseert hij of zij het waterschap en maakt deel uit van een landelijk jeugdwaterschapsbestuur.

Leuke activiteiten
De waterschappen willen jongeren meer en beter betrekken bij water en waterbeheer. Zij richtten daarom in 2010 een landelijk jeugdwaterschapsbestuur op, dat bestaat uit een groep jongeren tussen 14 en 18 jaar. Een jeugdbestuurder bedenkt leuke activiteiten voor jongeren en geeft het waterschap advies over hoe je deze groep kunt bereiken. Daarnaast geeft een jeugdbestuurder gastlessen en vertegenwoordigt hij of zij het waterschap op open dagen en evenementen. Verder ontmoet een jeugdbestuurder samen met het jeugdwaterschap verschillende politici (o.a. uit de Tweede Kamer) en discussieert met hen over water.

‘Bereik jongeren met jouw passie’
Gijs ’t Hart (18 jaar) startte begin 2017 en stopt dus eind juni. “Als jeugdbestuurder heb ik ongelooflijk veel geleerd en plekken bezocht waar je niet snel komt, zoals een ondergrondse zuivering en de controlekamer in Zuid-Holland”, zegt Gijs. “Het leukst vond ik de kans om een jongerendebat over water te organiseren. Zestig jongeren deden er aan mee. Hierbij kon ik mijn passie voor debatteren goed inzetten. Ik raad mijn opvolger daarom aan om vooral zijn of haar passie in te zetten om jongeren te bereiken.”