Middellandse Zee
Bron: Europese Unie, Copernicus Marine Environment Monitoring Service

Grafische voorspellingen gebaseerd op gegevens van de Copernicus Marine Environment Monitoring Service (CMEMS), tonen de zeeoppervlaktetemperatuur voor 1 juni 2021 en 1 juni 2022. De rechtse afbeelding laat zien dat de oppervlaktetemperatuur in sommige delen van de Middellandse Zee ongeveer 25 graden Celsius zou bereiken, een ongewoon hoge waarde voor deze tijd van het jaar.

Een van de warmste gebieden is de Ligurische Zee, tussen de Italiaanse noordwestkust en Corsica, waar de temperatuur van het zeeoppervlak op 28 mei 2022 de 23°C overschreed en waarden bereikte die typerend zijn voor de midzomerperiode. Volgens lokale biologen hebben de bovengemiddelde temperaturen de mariene ecosystemen in de Middellandse Zee al aanzienlijk aangetast en zijn de gevolgen zichtbaar in de lokale visserijactiviteiten. Er wordt bijvoorbeeld al meer dan gemiddeld ansjovis gevangen.

De Europese Copernicus Marine Environment Monitoring Service biedt open gegevens en diensten over mariene ecosystemen, die essentieel zijn voor de monitoring van het mariene milieu.