Het HiSea-project gaat management-informatie leveren. (Afbeelding: HiSea).

Het HiSea consortium, waar Deltares onderdeel van uit maakt, krijgt van Brussel twee miljoen euro voor het verzamelen van hoge resolutie data over de kwaliteit van zeewater. Het doel is om havens en aquacultuur-initiatieven te helpen bij het verbeteren van hun diensten en crisis management mogelijk te maken.

De data voor het HiSea-project zullen door zeven verschillende partners uit verschillende landen (Nederland, Spanje, Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Portugal en Israël) worden verkregen via het Europese aardobservatieprogramma Copernicus.

Managementinformatie
“Het belangrijkste doel van HiSea is accurate en betrouwbare informatie leveren die direct beschikbaar, makkelijk te begrijpen en ook meteen bruikbaar is voor managers”, stelt project-coördinator Ghada El Serafy van Deltares. HiSea zal relevante informatie gaan leveren die is samengesteld vanuit verschillende bronnen. Op deze manier wil het programma de gebruikers in de toekomst concurrentievoordeel gaan bieden.

Alerts
Dankzij HiSea kunnen gebruikers een alarm krijgen in het geval van stormen, schadelijke algengroei en fecale vervuiling. Ook kunnen er onder meer data worden verzameld over de groei van vissen en voorspellingen worden gedaan over de waterkwaliteit in de toekomst.