Hevige regenval noopt Rijkswaterstaat tot openen stuwen in Nederrijn en Lek

Op donderdagochtend 2 juni is de waterstand van 12 meter boven NAP bij Lobith overschreden. Hierdoor kunnen enkele laag gelegen uiterwaarden onderlopen. Voor de tijd van het jaar zijn deze verhoogde waterstanden en ondergelopen uiterwaarden bijzonder.

Verwachting
De verwachting is dat de waterstand van de Rijn nog even verder stijgt. Op vrijdagochtend 3 juni wordt een maximale waterstand van 12,30 meter boven NAP bij Lobith bereikt. In het weekend gaan de waterstanden dan weer dalen.

Waterstanden bijzonder voor de tijd van het jaar
Van hoogwater op de Rijn is geen sprake. Daarvan spreken we pas als de waterstand bij Lobith 14 meter boven NAP en verwacht wordt dat een waterstand van 15 meter wordt bereikt. Echter, de huidige situatie is wel bijzonder voor de tijd van het jaar. Een situatie met waterstanden boven de 12 meter bij Lobith komt in de zomer komt maar weinig voor. De vorige keer was in juni 2013, toen werd een maximale waterstand van NAP +13,62m bereikt. Andere zomers met hoge waterstanden op de Rijn waren 1970 en 1983.

Maatregelen
Rijkswaterstaat neemt maatregelen om de afvoercapaciteit van de Rijn te vergroten door de stuwen te openen. Daarnaast informeert Rijkswaterstaat belanghebbenden zoals waterschappen en provincies over de actuele waterstanden en de waterstandsverwachtingen. Gebruikers van buitendijkse gebieden zoals uiterwaarden zijn extra alert. Uiterwaarden worden in de zomerperiode namelijk meer gebruikt, bijvoorbeeld om vee in te laten grazen, als camping of voor andere recreatieve doeleinden zoals festivals.

Maas
In het stroomgebied van de Maas is ook neerslag gevallen, maar in mindere mate dan in het Rijnstroomgebied. Voor de Maas verwacht Rijkswaterstaat op dit moment geen sterk verhoogde waterstanden.

Onweer
Onweersbuien hebben donderdagmiddag en -avond voor veel wateroverlast gezorgd in het oosten van Noord-Brabant. Ook Limburg had te maken met extreme regenval. Het KNMI heeft voor vrijdagmiddag- en avond code geel afgegeven voor bijna heel Nederland. Volgens het meteorologisch instituut gaat het stevig onweren. 

 

Volg hier via webcams de waterstanden van de Rijn en Maas.