“Het delen van ervaringen met nieuwe technologieën staat voorop”

Na de aftrap van dagvoorzitter Hilde Prummel van WLN en de plenarie sessie van Jos Boere van KWR over Water in de circulaire economie valt het seminar uiteen in twee delen. Het deelprogramma ‘Afvalwater’  telt maar liefst zes sessies. Wat vormt de rode draad?
Kellendonk: “We wilden zoveel mogelijk bedrijven aan het woord laten die een nieuwe innovatie hebben of die door nieuw onderzoek andere inzichten kregen. Een voorbeeld van dat laatste is de presentatie van Royal HaskoningDHV over het labonderzoek dat leidde tot meer zicht op slib. En ook de demosite bij Wetterskip Fryslân, waar Yede van der Kooij over komt vertellen is een goed voorbeeld van het doen van proeven om innovaties te testen en van daaruit te kijken of het groter uitgerold kan hebben. Verder laten we veel voorbeelden zien van innovaties die zich al bewezen hebben.”
Wijers: “De eerste sessie gaat over de afvalwaterbewerking bij Vion Boxtel.  Dat is een voorbeeld van een vrij nieuwe technologie die bij Vion is toegepast en zich daar bewezen heeft. Dat geldt ook voor de presentatie over de manier waarop de RWZI in Alblasserdam is uitgebreid. Toepassing van ICEAS bleek daar de beste oplossing.”

Wobke Gerritse van Waterschap Rivierland komt hierover vertellen. Is er bewust voor gekozen om niet de leveranciers van de technieken de presentaties te laten verzorgen?
Wijers: “Zeker. Het delen van ervaringen met nieuwe technologieën staat voorop. De gebruiker zelf kan zeggen hoe hij tot een keuze is gekomen, wat de ervaringen zijn. Daar hebben vakgenoten het meest behoefte aan. Het is nadrukkelijk  niet de bedoeling het een prietpraatje met een marketingverhaal van producten wordt. Vakgenoten willen weten hoe een techniek in de praktijk bevalt.”
Kellendonk: “Voor vakgenoten is het juist ook boeiend om te horen wat er niet goed ging, waar een gebruiker tegenaan loopt en hoe hij dat oplost. Opstartproblemen zijn bij de inzet van nieuwe technologieën immers onvermijdelijk.”

Gelijktijdig zal in een andere zaal het programma Drinkwater lopen. Los van een sessie over de waterhuishouding van de Dierentuin Emmen van Waterleidingsmaatschappij Drenthe zie je in het programma  vooral heel vaak Vitens opduiken. Toeval?
Kellendonk: “Er komen eigenlijk drie verschillende kanten van Vitens aan bod. Zo is er een presentatie over een tool die Royal HaskoningDHV heeft ontwikkelt om tot een goed assetmanagementsysteem te komen. Het draait daarbij om het verkrijgen van inzicht in de huidige staat van assets en het krijgen van inzicht op de lange termijn investeringen. Bij Vitens is deze tool nu in gebruik en samen komen ze erover vertellen. Het verhaal over de ketenaanpak van legionella van Vitens Solutions belicht meer de zakelijke markt. En dan is er nog de samenwerking over de grens van Vitens Evides International.”

Andere drinkwaterbedrijven wilden niet meewerken?
Wijers: “Je merkt dat veel drinkwaterbedrijven huiverig zijn om hele nieuwe ontwikkelingen te delen. Veel is nog in de ontwerpfase of net nog niet aanbesteed. Er zijn veel mooie ontwikkelingen – de bouw van een installatie om schadelijke stoffen uit het water te halen, de bouw van een drinkwaterstation van de toekomst – maar daarvoor zijn we nu net een jaar te vroeg.”

Tot slot: wat verwachten jullie zelf van de dag. Welke sessie heeft jullie voorkeur?
Wijers: “Ik vind het hoe dan ook het mooiste programma van de drie dagen. Ik heb een lichte voorkeur voor het programma over Afvalwater en ik ben helemaal in to nieuwe dingetjes. Zo ben ik echt heel nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt bij de demosite in Leeuwarden en in hoeverre ook andere partijen willen en kunnen participeren. Ik geloof er echt in dat als je krachten bundelt, je veel meer kunt betekenen.”
Kellendonk: “Ik denk dat een bezoek aan het seminar voor iedere beursbezoeker een goede aanvulling is. Door te luisteren naar de ervaringen van anderen kun je als waterbedrijf, waterschap of (toe)leverancier je eigen ideeën scherpen.”

Nationale Watertechnologie Week 2016
Tijdens de Aqua Nederland Vakbeurs in Gorinchem op 15, 16 en 17 maart organiseren NWP, Water Alliance en ENVAQUA, de Nationale Watertechnologie Week 2016 met als thema ‘De waarde van water, nu en later’. In de aanloop daartoe spreekt Waterforum elke week met een van de organisatoren van dit kennisprogramma. Het seminar Afvalwater en Drinkwater vindt op woensdag 16 maart plaats van 9.00 tot 12.30 uur. Aanmelden kan hier.