Slim regenwateropvangsysteem voorkomt stedelijke overstromingen
Vandaag wordt ‘Wavin StormHarvester’ officieel geïntroduceerd. Een zeer vernieuwend en intelligent ondergronds regenwateropvangsysteem dat met behulp van weersvoorspellingen regenwater zowel kan bufferen, hergebruiken als infiltreren. Daardoor wordt overlast door zware regenval voorkomen. Het nieuwe, slimme systeem gaat een cruciale rol spelen voor de afwatering in stedelijke en industriële gebieden en is een samenwerking tussen duurzaam leidingbedrijf Wavin en StormHarvester, een ontwikkelaar van slimme, voorspellende, pro-actieve technologie voor water management systemen. Op 15 januari werd Wavin StormHarvester bekroond met een nominatie voor de Vlaamse Vlario-innovatieprijs 2020.
Opvang van regenwater
Watermanagement is een wereldwijde uitdaging. Door verstedelijking kan hemelwater steeds minder goed worden afgevoerd, terwijl klimaatverandering juist leidt tot hevigere buien. Nieuwbouwprojecten krijgen daarom vaak centrale, ondergrondse regenwater opvangsystemen die hemelwater opvangen en vasthouden in reservoirs. In theorie voorkomen deze systemen overstromingen óf voorzien ze gebouwen van ‘grijs water’ voor bijvoorbeeld bewatering van planten of stortbakken van wc’s.
Huidige systemen werken niet samen
Het blijven tot nu toe systemen die niet beide functies tegelijk kunnen uitvoeren. 95 procent van de huidige regenwateropvangsystemen wordt ‘droog’ gehouden; na hevige regen wordt het water namelijk binnen 24 uur afgevoerd of geïnfiltreerd, zodat de reservoirs leeg zijn voor de volgende regenbui. Bij de overige bufferinstallaties wordt het water in de reservoirs juist zo lang vastgehouden voor hergebruik, dat nieuw water van een hevige regenbui niet kan worden opgevangen. Hierdoor wordt er te weinig gedaan met de duurzame bron van water. En dat is jammer, gezien het feit dat de reservoirs zo niet op een efficiënte manier samenwerken.
Verbinding met weersatelliet
In een ideale situatie wordt wateropvang en -hergebruik met elkaar gecombineerd. Dit brengt echter uitdagingen met zich mee. Tanks met een reactieve aansturing reageren alleen als de omstandigheden al veranderd zijn, bijvoorbeeld als er door regenval veel water binnenstroomt. Bij hevige regen is er dan geen tijd om overstroming te voorkomen. De oplossing ligt in een proactieve benadering op basis van een betrouwbare regenvoorspelling, die ervoor zorgt dat de tank leeg is wanneer het moet.
Dit is precies wat Wavin StormHarvester doet. Het systeem heeft een computer die direct in verbinding staat met weersatellieten en die op basis van deze gegevens en diverse weermodellen de regenval kan voorspellen. Alleen als er hevige regenval wordt verwacht, wordt het reservoir geleegd. Daardoor is regenwater beschikbaar voor hergebruik en infiltratie. “Stel je voor dat we in onze steden geen verkeerslichten zouden hebben die de verkeersstroom regelen”, zegt Brian Moloney, oprichter en algemeen directeur Stormharvester. “Zo ziet onze rioleringsinfrastructuur er op dit moment uit. Er is heel weinig slimme technologie en controle ondergronds”.
Waterdicht systeem
De technologie achter Wavin StormHarvester is ontworpen in samenwerking met de universiteit van Belfast en is waterdicht: keer op keer doet het de juiste voorspelling. De computer analyseert iedere vijf minuten de weersvoorspelling en gedurende de uitvoerige testperiode heeft deze nog nooit een storm onderschat. In het geval van blokkades of verstoppingen wordt de beheerder direct automatisch gewaarschuwd op zijn mobiele telefoon. En zelfs in het geval van een stroomstoring blijft het gehele systeem dankzij een ingebouwde accu werken. Wavin StormHarvester is hiermee het ideale regenwateropvangsysteem voor de stad van de toekomst.
“Met deze samenwerking laten we zien dat Wavin klaar is voor toekomst, door slimme oplossingen te integreren in onze producten. We bieden een geweldige oplossing die niet alleen ook het klimaat probleem van te veel regen in korte tijd aanpakt maar ook water beschikbaar maakt voor de steeds langere periodes van droogte”, aldus Ernst Klaver, Adviseur Duurzaam Waterbeheer.
Ga voor meer informatie over Stormharvester naar www.wavin.nl/stormharvester