Hartelkering weer klaar voor stormseizoen

De grote schuif van bijna 100 meter werd op 27 juli als laatste onderdeel weer teruggeplaatst.Om te zorgen dat Nederland droge voeten houdt tijdens storm en hoogwater, werkt Rijkswaterstaat continue aan de stormvloedkeringen. Dit jaar kreeg de Hartelkering bij Spijkenisse een zeer grote onderhoudsbeurt. De Hartelkering vormt samen met de Maeslantkering de Europoortkering. De Europoortkering beschermt 2 miljoen mensen in Zuid-Holland tegen stormvloeden vanuit zee.

Conserveren 

De schuiven van de Hartelkering zijn van staal en daarom gevoelig voor roest. Ze hebben een nieuwe beschermende verflaag gekregen. Daarnaast zijn de hefcilinders gereviseerd. Rijkswaterstaat heeft alle onderdelen van het hydraulisch systeem gecontroleerd, vervangen of gerepareerd. 

Grote hijswerkzaamheden 

Omdat het onderhoudswerk niet op locatie kon plaatsvinden zijn de onderdelen van de kering eind april uitgehesen met grote drijvende hijsbokken en kranen op pontons. Speciaal water- en wegtransport bracht de onderdelen naar Krimpen aan den IJssel en Boxtel. Inmiddels zijn de werkzaamheden voltooid en zijn de cilinders en schuiven weer teruggeplaatst in de kering.

Voorbereiding 

Vlak na het terugplaatsen van de onderdelen eind juli zal Rijkswaterstaat op 5 augustus uitgebreid testen of de onderdelen weer naar behoren werken. Zo is de Hartelkering ruim voor het stormseizoen weer in topconditie. Aansluitend vindt in september de complete functioneringssluiting plaats samen met de Maeslantkering. Deze jaarlijkse testsluiting voert Rijkswaterstaat uit als voorbereiding op het stormseizoen, dat loopt van 1 oktober tot 15 april.