Harry Baayen nieuwe voorzitter NIOZ


Harry Baayen nieuwe voorzitter NIOZ

Harry Baayen, tot 2012 directeur van Deltares, wordt voorzitter van het nieuwe bestuur van NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Het NIOZ, met vestigingen op Texel en in Yerseke, wil een nieuwe koers varen en haar rol als nationaal zeeonderzoeksinstituut uitbreiden en versterken.
Baayen trad op 12 mei al aan bij het NIOZ als interim bestuurswaarnemer. Het zittende bestuur trad op dat moment terug. Baayen kreeg als opdracht uiterlijk 1 oktober 2014 een plan op te stellen om de financiële problemen van het NIOZ aan te pakken. Die ontstonden doordat de basisbijdrage van moederorganisatie NWO geleidelijk wordt teruggebracht en er via marktprojecten minder binnenkomt. Tegelijkertijd heeft het NIOZ te maken met flinke kostenstijgingen.
De andere nieuwe bestuursleden zijn Bas Büchner (president van MARIN), Luc Kohsiek (lid raad van toezicht van Deltares en Imares-Wageningen UR, Dijkgraaf Hoogheemraadschap Noorderkwartier) en Jack Middelburg (hoogleraar geochemie aan de Universiteit Utrecht).