Haagse school wint Battle of the Beach-trofee

Op het strand in Noordwijk streden gistermiddag 251 scholieren uit groepen 5, 6 en 7 om de Battle of the Beach-trofee. De wedstrijd is een initiatief van het hoogheemraadschap van Rijnland, waterschap Amstel, Gooi en Vecht, het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Van Oord en Deltares.
De middag was eveneens het startsein van de campagne ‘Ons Water” in het  noorden van de regio Zuid-Holland. Met deze landelijke campagne wil de overheid Nederlanders bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. 
Samen met de andere aanwezige waterambassadeurs gaf watergezant Henk Ovink het startsein van de campagne. Tegen de aanwezige kinderen in de zaal vertelde Henk :”Als je de wereld wilt verbeteren, dan kun je dit het beste doen via water”.

Watergezant Henk Ovink sprak met een aantal kinderen over het belang van water
Zandkasteel
Ovink gaf ook het startschot op het strand, om 13.15 uur, waarna alle teams druk aan de slag gingen met het bouwen van hun zandkasteel en de watergang eromheen. Zij kregen in totaal een uur de tijd, voordat het vloed zou worden. De Vliermeent uit Den Haag won uiteindelijk de Battle! Hun zandkasteel was het stevigst en bleef het langst staan.
Goaitske de Vries (dijkexpert Deltares) was een van de begeleiders tijdens dit evenement. “Kinderen zijn zich niet altijd bewust wat er allemaal komt kijken bij waterveiligheid en dat het dus niet vanzelfsprekend is, zeker niet in Nederland. Ik vond het een geweldige ervaring om bij te dragen aan die bewustwording, ook in de gastcolleges voorafgaand aan dit evenement. Jong geleerd is oud gedaan”, aldus De Vries.