Haagse kunstenaar presenteert uniek kunstwerk dat uit zichzelf water maakt

De sculptuur is gemaakt van rood cederhout en is geïnspireerd door vallende vloeistof die uit elkaar spat.

Ap Verheggen wil met dit art-meets-science project een positief signaal afgeven dat klimaatverandering ook in ons voordeel gebruikt kan worden. Hoe meer zon, hoe hoger de temperaturen, des te meer water productie. Daarnaast heeft hij dit project gebouwd door gangbare technieken die overal verkrijgbaar zijn te combineren. Door dit creatieve concept, met een enorm potentieel, hoopt hij anderen te inspireren om deze technologie op te pakken, verder te ontwikkelen en toe te passen in (nieuwe) gebieden met droogte. 

De natuur speelt altijd een grote rol in het werk van Ap Verheggen zoals zijn project cool(E)motion uit 2010, waarbij hij 2 grote sculpturen op een ijsberg in Groenland heeft geplaatst. Met sculptuur DC01 gaat hij verder met het thema natuur. Afhankelijk van de hoeveelheid zon en andere weerscondities komt de sculptuur helemaal tot leven en gaat zijn eigen water produceren. Het water zal met intervallen eruit spuiten en een uniek visueel effect geven op het houten oppervlak. Een proces dat niet voorspeld of gecontroleerd kan worden, net als de grillen van de natuur.

Deze eerste sculptuur maakt onderdeel uit van zijn SunGlacier concept en wordt tentoongesteld bij Museum Beelden aan Zee, het enige Nederlandse museum dat exclusief gericht is op sculpturen, met een brede collectie van moderne en eigentijdse werken. Het museum is trots om zijn eerste SunGlacier sculptuur te presenteren.
 

(Persbericht SunGlacier, april 2016)