Groot voedselzekerheidsproject in Mozambique voor Royal HaskoningDHV

Het Sustainable Irrigation Project (PROIRRI) wordt door de Wereldbank gefinancierd en heeft een looptijd van zes jaar. Doel van het project is de verhoging van de kleinschalige agrarische voedselproductie en de productiviteit van de boeren in centraal Mozambique.
Het project moet ertoe leiden dat de voedselproductie wordt verhoogd van één naar anderhalve oogst per jaar. Tegen het einde van het project zal de rijstopbrengst per hectare zijn toegenomen van het huidige niveau van een ton per jaar naar vier ton per jaar. Aangezien het om 3.000 hectare gaat, zal het project resulteren in een rijstproductie van 12.000 ton per jaar.
Irrigatieprojecten en infrastructuur
Royal HaskoningDHV gaat nieuwe en gemoderniseerde irrigatiesystemen ontwerpen en implementeren en de bestaande irrigatie-infrastructuur verbeteren. Daarvan profiteren zesduizend kleine boeren. “Met dit project willen we zelfstandig ondernemerschap, een hogere productie, een hogere productiviteit en de duurzaamheid van de rijstoogst bevorderen en garanderen”, zegt Eugénio Nhone, de PROIRRI-projectmanager bij het Mozambikaanse ministerie van Landbouw. “Tegelijkertijd waarborgen we de voedselzekerheid en een bestendige markt voor rijst.” Het project zal ook de CO2-uitstoot verminderen, de energie-efficiëntie verbeteren, banen opleveren en vaardigheden ontwikkelen. Het project duurt naar verwachting tot 2017 en is gericht op de provincies Sofala en Zambezia.
Het project is bedoeld om producenten te organiseren, rijstproductie te verhogen en markten te vinden voor duurzaam geproduceerde rijst. Manuel Jossefa, landbouwsocioloog bij Royal HaskoningDHV, legt uit: “We passen bestaande irrigatietechnologieën toe, maar zullen waar mogelijk ook gebruikmaken van nieuwe technologieën. Daarbij moeten we er wel rekening mee houden dat de begunstigden kleine producenten zijn die vooral handmatig werken. Dit beperkt de toepassing van mechanisatie. Het project kent vele uitdagingen, al was het maar door de grote afstanden tussen de projectlocaties. Bovendien moeten de verenigingen van kleine boeren nog landbouwvergunningen regelen. We zullen dus allerlei belanghebbenden bij het project betrekken.”
Het project wordt op provinciaal niveau geïmplementeerd en omvat alle aspecten die verband houden met het produceren, oogsten, verwerken en verkopen van rijst.
Het consortium bestaat uit Royal HaskoningDHV, Wageningen University & Research centre, ingenieursbureaus Umhlaba uit Zuid-Afrika en Resiliência uit Mozambique en de Mozambikaanse NGO’s Kulima en Eco-Micaia.
 
(Persbericht RoyalHaskoningDHV, april 2014)