Groene hoofdstad van Europa 2017 mogelijk in Nederland

De jury beoordeelt in totaal twaalf steden op hun duurzame ambities, waaronder die op het gebied van watermanagement en afvalwaterbeheer. Zo gooide de Groene hoofdstad van 2012, het Spaanse Vitoria-Gasteiz, hoge ogen met het stedelijk waterbeheer, het verbeteren van de bewustwording en het terugdringen van het waterverbruik. 

Green Capital Award
Sinds 2010 reikt de Europese Commissie jaarlijks de Green Capital Award uit aan de stad (met meer dan 100.000 inwoners) die het best presteert op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling. Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen, Bristol en Ljubljana kregen al eerder de prestigieuze titel. Het doel is lokale inspanningen voor milieu, duurzame economie en leefomgeving op Europese schaal te onderkennen. De winnende stad is een jaar lang rolmodel voor andere Europese steden.

Nederlandse steden
Met twee Nederlandse steden op de shortlist neemt de kans toe dat de titel voor de eerste maal naar ons land komt. 
Op zeventien juni presenteren de vier finalisten in Bristol, de huidige European Green Capital, hun plannen. De volgende dag wordt bekend gemaakt wie in 2017 de titel van groene hoofdstad van Europa mag dragen. 
Nijmegen deed ook vorig jaar al in de finale een gooi naar de titel.