BlueRoof presenteerde 9 oktober hun allereerste groene dak gemaakt van rioolafval in Capelle aan den IJssel (foto: Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard).

Een gedeelte van het dak van de rwzi Kralingseveer in Capelle aan den IJssel is sinds 9 oktober bij wijze van proef gemaakt van rioolafval: condooms, tampons, maandverband en natte doekjes. Hiermee wil initiatiefnemer BlueRoof twee waterproblemen oplossen: een nieuwe verwerking voor ongewenst afval uit het riool én wateropvang op daken bij hevige regenbuien. Tot begin 2020 testen zij hun product op het dak van de rwzi, daarna willen ze het op grotere schaal in de praktijk brengen.

Twee jaar geleden won BlueRoof de BlueCity Circular Challenge, een competitie tussen studenten en net afgestudeerden. Daarmee wonnen ze een bedrag van 5000 euro om in het project te investeren. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard had er wel oren naar om het groene dak op hun afvalwaterzuivering te plaatsen.

Afval vermalen
Waar het afval normaal samengeperst en vervolgens verbrand wordt, kwamen Bas van der Leeden en Jelle Scharff van BlueRoof na twee jaar onderzoek met een andere oplossing. Ze vermalen het gefilterde afval en maken er vervolgens een plaat van. Die plaat is de basis van het groene dak. “Het is een stuk lichter en neemt meer water op dan materiaal waar groene daken normaal van worden gemaakt’’, vertelt Van der Leeden in het AD. “Dus het is supergoed voor de plantjes.”

Testperiode
De voedingsbodem is volgens BlueRoof lichtgewicht, voedzaam voor planten, zéér waterbergend en duurzaam. Het kan bij de aanleg van een groen dak een CO2-uitstoot van 5 kilo per vierkante meter voorkomen. De komende tijd bekijken de jonge ondernemers of het in het echt ook goed werkt en of er bijvoorbeeld geen vogels aan gaan pikken. ,,Dit is een pilot, maar we willen het over de hele wereld uitrollen’’, vertelt Van der Leeden. ,,Je voorkomt hier heel veel uitstoot van CO2 mee dus het is ontzettend goed voor het milieu. Groene daken zijn sowieso goed, daarmee voorkom je ook wateroverlast in je stad als het veel regent.’’

Volgend jaar wil het duurzame duo zo’n ‘afvaldak’ op een prominente plek in het land laten zien zodat meer waterschappen aanhaken en de manier van afval verwerken uiteindelijk overal verandert. “In 2050 moet iedereen circulair zijn. Dit draagt daar zeker aan bij’’, aldus Van der Leeden. ,,We proberen positief te kijken naar afval en te zien wat we er mee kunnen.”