Gratis kraanwater op alle nationale bevrijdingsfestivals

Vitens, PWN, Brabant Water, Waterbedrijf Groningen, Dunea, Evides, WMD en WML hebben watertappunten geplaatst waar dorstige bezoekers kraanwater kunnen tappen. Bovendien zijn er voor een klein bedrag ‘Kraanwater graag’ flesjes te koop die bezoekers onbeperkt kunnen bijvullen bij een van de watertappunten op het festivalterrein. De drinkwaterbedrijven bieden de technische faciliteiten om het kraanwater te schenken en de festivals mogen de opbrengst van de flesjes gebruiken om hun festivals, rond het vieren van de vrijheid, te versterken. Bovendien willen de initatiefnemers hiermee voorkomen dat mensen gebotteld water in plastic flesjes kopen. Die zorgen immers voor vervuiling van het milieu, waaronder de plastic soep. 
Kraanwatertappunt
De directievoorzitter van Vitens, Lieve Declerq, overhandigt vandaag in het Utrechtse Park Transwijk een vast kraanwatertappunt van de stichting ‘Join the Pipe’ aan de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanten, in het kader van de landelijke samenwerking met de bevrijdingsfestivals. 
Ook in 2016 en 2017 zullen de drinkwaterbedrijven gratis water ter beschikking stellen op de bevrijdingsfestivals. De organisatie van de bevrijdingsfestivals is er blij mee, stelt festivaldirecteur Diederik van der Meide. “Ons Nederlands kraanwater behoort tot het beste ter wereld en daar mogen we trots op zijn. Het is dus logisch dat we dit als festival beschikbaar maken voor onze bezoekers. Daarnaast is het een duurzame keuze om kraanwater beschikbaar te maken.”  

Landelijke petitie
Daarnaast is de kraanwatercoalitie, bestaande uit onder andere drinkwaterbedrijven Vitens, Brabant Water, Dunea en PWN, een landelijke petitie gestart om kraanwater voor eens en altijd beschikbaar te krijgen in de Nederlandse horeca en op festivals. De petitie stelt dat als bezoekers op een festival of in een horecagelegenheid om kraanwater vragen, dit niet langer geweigerd zou moeten worden. Kraanwater is volgens de initiatiefnemers tenslotte een eerste levensbehoefte, en zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn.
De stichting Urgenda, duurzaamheidsplatform Nudge, KRNWTR, OneWorld Water, Dopper, Natuur & Milieu en de stichting Join the Pipe hebben zich bij de petitie aangesloten. Het initiatief wordt daarnaast gesteund door Jongeren Op Gezond Gewicht en het Voedingscentrum.
Kraanwater geweigerd
De petitie Overal Kraanwater Graag is een initiatief van Vitens. De betrokken partijen willen dat kraanwater beter beschikbaar wordt gemaakt in Nederland. Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Vitens in augustus vorig jaar blijkt dat het meer dan de helft van de Nederlanders een of meerdere keren is overkomen dat hen in de horeca kraanwater werd geweigerd terwijl ze er wel om vroegen. Ook blijkt dat een groot deel van de Nederlanders zich ervoor schaamt om kraanwater te vragen in restaurants. Daarnaast zeggen 6 van de 10 festivalbezoekers, dat het moeilijk of zelfs onmogelijk is om op een festival aan kraanwater te komen. Dit vindt de kraanwatercoalitie onbestaanbaar. Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste van de wereld, en is duurzaam en gezond. Het zou daarom altijd beschikbaar moeten zijn. Dat hoeft niet gratis, de organisaties en bedrijven kunnen zelf beslissen of ze er iets voor in rekening brengen.
 
‘Kraanwater Graag’
Driekwart van de Nederlanders denkt ook dat het in ons land wettelijk bepaald is dat zij recht hebben op kraanwater. Dit is echter nog niet het geval. 57% van de Nederlanders vindt dan ook dat dit wel zo zou moeten zijn. Met behulp van de petitie willen de partijen de horeca en de festivals aansporen om kraanwater nu voor eens en voor altijd beschikbaar te maken.
 
Lees hier meer over de campagne ‘Kraanwater graag’.