Genomineerden bekend voor prestigieuze Aquatech Innovation Award 2015

Meer dan 70 bedrijven streden mee om de Award dit jaar. Allen hopend op de erkenning die ten deel valt aan genomineerden en winnaars. De 14 meest indrukwekkende inzendingen in vijf categorieën zijn genomineerd als finalisten, alsmede een extra “special mention nominee”. De internationale jury wijst, naast een “overall” winnaar, een winnaar aan in elke categorie. Deze worden bekend gemaakt op 2 november tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week en de 25e jubileumeditie van Aquatech Amsterdam.
 
Juryvoorzitter Dr. Cees Buisman, wetenschappelijk directeur van Wetsus, Europees kenniscentrum voor duurzame watertechnologie, merkt op dat de genomineerden oplossingen bieden voor uiteenlopende problemen, zoals het verwijderen van zeer lage concentraties van farmaceutische producten uit water, hoe om te gaan met de geconcentreerde pekel geproduceerd tijdens ontzilting en de noodzaak voor snellere testen op de aanwezigheid van bacteriën in drinkwater. ‘De jury was positief verrast dat de Aquatech Innovation Award en de genomineerden inspelen op de allerlaatste trends in de watersector,’ zegt hij.
 
De vijf categorieën van de award zijn: not-yet-to-market; process control technologie en automatisering; transport en opslag; watervoorziening / waterzuivering; en afvalwaterbehandeling. De inzendingen werden beoordeeld op originaliteit (50%), praktische toepassing (25%) en duurzaamheid (25%).
 
De jury heeft meer nominaties toegewezen dan in eerdere jaren, met name als gevolg van een zeer sterke stijging van inzendingen door kleinere bedrijven. ‘Veel meer dan in andere jaren houden kleinere bedrijven zich bezig met nieuwe hi-tech oplossingen’, zegt Buisman. ‘De participatie van deze bedrijven is actief gestimuleerd in 2015. Ik vind dit een belangrijke verbetering, vervolgt hij. ‘Kleine bedrijven hebben vaak de meest spannende innovaties, ‘ eraan toevoegend:’ En het belang van kleine bedrijven in de watersector neemt toe, wat laat zien dat de sector steeds innovatiever wordt.”
 
Alle inzendingen zijn van exposanten op Aquatech Amsterdam, zodat de bezoekers van de beurs alles te weten komen over deze nieuwste technologische ontwikkelingen – waaronder Europese- en wereldprimeurs. De winnaars en de andere genomineerden profiteren van speciale aandacht tijdens het evenement, waaronder een ereplaats in het nieuwe InnovationLab op de beursvloer. Dit is onderdeel van een grotere focus op innovatie op de beurs. ‘Ik stel het zeer op prijs dat de Aquatech organisatie van innovatie een kernwaarde voor de hele beurs heeft gemaakt,’ zegt Buisman.
 
De Award biedt kleine bedrijven bij uitstek een podium om hun nieuwe technologieën aan de wereld te presenteren. ‘Deze prijs is van zeer groot belang voor hen’, zegt Buisman. Hij voegt eraan toe dat het ook belangrijk is voor grote bedrijven. ‘Hierdoor krijgen degenen die verantwoordelijk zijn voor het ontwikkelen van nieuwe oplossingen meer erkenning in alle lagen van hun organisatie. Voor grote bedrijven is deze prijs ook belangrijk om meer aandacht voor R&D binnen hun organisatie te vragen,’ voegt hij eraan toe.
 
De 2015 Aquatech Innovation Award genomineerden zijn:
 
Categorie: Not-yet-to-market 
 • BiAqua Phosphate Removal Technology (PRT), BiAqua BV
 • CAGIS: Real-time Customer Alert GIS, Vitens 
 • PearlAqua, Aquisense Technologies 
 
Categorie: Process control technology & Process Automation 
 • Biotrack AquaMonitor, Biotrack
 • FATHOM Meter Data Management, FATHOM Water Management LLC 
 • Hach Prognosys predictive diagnostic system, Hach Lange 
Categorie: Transport & Storage 
 • AQS-SYS, Aquarius Spectrum Ltd. 
 • SL-RAT Sewer Line Rapid Assessment Tool, InfoSense, Inc 
Categorie: Water supply/ water treatment 
 • Grundfos BACMON Bacteria Monitoring, Grundfos A/S 
 • Metalmembranes, Metalmembranes.com BV 
 • MPC-Buoy: Monitor, Predict & Control Algal Blooms, LG Sonic BV 
Categorie: Wastewater treatment 
 • Arvia ODC, Arvia Technology Ltd 
 • DyVaR O&G ZLD, Salttech BV 
 • Keratox, ATG UV technology 
Special Mention 
 • Serious water game, Vitens
Opbrengst naar AMREF Flying Doctors
Het inschrijfgeld van de Aquatech Innovation Award gaat naar AMREF ten behoeve van duurzame toegang tot water voor de Masai in Kajiado, Kenia. Met als doel het aantal watergerelateerde ziekten onder de Masai te verminderen door het verbeteren van de toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Dit project zal veilig water beschikbaar maken voor ongeveer 50.000 mensen en sanitaire voorzieningen  en voorlichting over het belang van goede hygiëne voor 16.500 mensen.
Details van de nieuwe producten en diensten die te zien zijn op Aquatech, waaronder die van de nieuwkomers en genomineerden in de Aquatech Innovation Award, is te vinden op: http://www.aquatechtrade.com/amsterdam/innovation/new-products/

(Persbericht Aquatech, september 2015)