Amsterdammers voerden de afgelopen zomer 1000 waterkwaliteitsmetingen uit (foto: Waternet).

De Gaasperplas heeft het schoonste water van Amsterdam. Het water ziet er niet alleen schoon uit, maar ruikt ook lekker, heeft veel dieren en planten en bevat weinig E.coli bacteriën. Dat blijkt uit duizend metingen die 250 Amsterdammers in de zomer uitvoerden voor het Schone Water Experiment.

Burgerwetenschappers hebben deze zomer voor het eerst de waterkwaliteit in Amsterdam gemeten. Volgens de initiatiefnemers, waaronder Waternet en Deltares, was het zonder hen niet mogelijk geweest om zó een fijnmazig en gedetailleerd beeld te krijgen van de waterkwaliteit in Amsterdam.

Eendenpoep

Uit de resultaten blijkt onder meer dat de Gaasperplas het schoonste water heeft. De hoogste E.coliwaarde is gemeten in het Erasmuspark. Eendenpoep is waarschijnlijk de oorzaak of een foute meting. Dat wordt nog uitgezocht. Verder was de temperatuur van het water in juli was zo hoog (bijna 23 graden) dat sommige deelnemers dachten dat de thermometer stuk was.

Doorzicht

Het doorzicht van het water is gemiddeld 83 centimeter, maar in het IJ, de Entrepothaven en de Gaasperplas is het wel een paar meter. Verder gaven de Amsterdammers na het meten het water een hoger cijfer dan ervoor. Driekwart van de Amsterdammers voelt zich door het meten meer met het water verbonden. Het water smaakt in sommige delen van de stad vaak zoutig, vaak naar niks, soms naar ijsthee of klei en de geur is ‘bosachtig’.

Onderzoeksrapport

De resultaten worden de komende maanden geanalyseerd en verwerkt in een onderzoeksrapport. Vrijdag 6 oktober is de afsluiting van het experiment. De voorlopige resultaten worden op deze avond op het hoofdkantoor van Waternet gepresenteerd.

Meer informatie: www.hetschonewaterexperiment.nl

DELEN