Ad de Waal Malefijt, divisiemanager Duin en Water bij Dunea reikte de prijs uit aan fruitteler Anton van Herwaarden. (foto: Dunea).

Een waterdichte bak gevuld met substraat, stro en turf waarmee spuitrestanten worden afgebroken. Deze zogenoemde phytobak is door de jury van de jaarlijkse innovatieprijs van drinkwaterbedrijf Dunea verkozen tot winnaar. De Rossumse fruitteler Anton van Herwaarden is de bedenker van de phytobak en hij nam donderdag 6 december de innovatieprijs van 2000 euro in ontvangst tijdens een feestelijke bijeenkomst in het pompstation van Dunea in Brakel.

Iedere fruitkweker heeft restjes spuitmiddel, al is het maar omdat er altijd iets in de tanks blijft zitten. De phytobac zorgt ervoor dat deze schadelijke middelen niet meer in het milieu terecht komen. De jury van de innovatieprijs koos uit zeven inzendingen voor de vinding van Van Herwaarden. Het is een laagdrempelige techniek en volgens de jury worden de pesticiden daadwerkelijk afgebroken, vertelt een woordvoerder van Dunea.

Schoon water
Dunea pompt drinkwater uit de Afgedamde Maas voor 1,3 miljoen mensen in Den Haag en omgeving. Het drinkwaterbedrijf wil dat het ingenomen oppervlaktewater zo schoon mogelijk is. Om agrariërs te stimuleren zo schoon mogelijk te werken en om te bevorderen dat ze met slimme oplossingen voor de verbetering van grond- en oppervlaktewater komen, is de prijs in het leven geroepen.

Makkelijk toe te passen
Fruittelers, veehouders, akkerbouwers en loonwerkers konden eerder dit jaar hun idee aanmelden. De prijs is een initiatief van Drinkwaterbedrijf Dunea, Waterschap Rivierenland en CLM Onderzoek en Advies. De inzendingen werden beoordeeld op de mate van vernieuwing, het milieuresultaat, de praktische uitvoerbaarheid en de kosten.