Football for Water krijgt 13,5 miljoen euro steun

Minister Ploumen gaf afgelopen zaterdag samen met ex-international Pierre van Hooijdonk en Steven Appiah, ex-international van Ghana, de aftrap voor de campagne voor Football for Water. “Het is belangrijk dat bekende voetballers zoals Pierre van Hooijdonk, Steven Appiah, Aron Winter en anderen zich hiervoor inzetten. Zij zijn een rolmodel voor zowel de coaches als de kinderen”, aldus de minister in de Rotterdamse Kuip.

De watersector was met ruim 400 man goed vertegenwoordigd in het speciaal voor hen ingerichte Blauwe Vak. Het vak kleurde blauw doordat iedere zitplaats was voorzien van een blauwe goodie bag met verschillende gadgets. 
Lessen over watergebruik
Football for Water is een samenwerking tussen de KNVB worldcoaches, Unicef, Simavi, Vitens-Evides International, Aqua for All, Akvo en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In een campagne wordt voetbal minnend Nederland opgeroepen om het woord ‘voetbal’ te sms’en naar 4333. Met de opbrengst van deze actie worden coaches opgeleid die jongeren voetbaltraining geven gekoppeld aan lessen over watergebruik en hygiëne. Ook krijgen 1.100 scholen in Afrika de beschikking over veilig drinkwater en schone toiletten.
Doel
Het doel van dit vier jaar durende programma is de opzet van een samenwerking met meer dan 1.000 basisscholen in Mozambique, Kenya en Ghana om de leefomstandigheden te verbeteren voor ruim 700.000 kinderen. Lokale partners zullen helpen om bij de scholen waterleiding, drinkwaterpunten en toiletten aan te leggen.

27 miljoen euro
“Twee top exportproducten van Nederland, voetbal en water, komen samen in deze samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid”, aldus Ploumen. “Via dit project kan worden voorkomen dat duizenden Afrikaanse kinderen doodziek worden door diarree, bilharzia of cholera.” De donaties van de voetballiefhebbers worden geraamd op 5 miljoen euro. Daarnaast denken de partners nog eens 8,5 miljoen euro op te halen en minister Ploumen legt daar nog eens 13,5 miljoen bij.