Salttech Dyvar 360 (illustratie: Salttech).

De Friese scale-up Salttech bouwt volgend jaar in de VS een enorme ontziltingsinstallatie voor een lithiumproducent. Voor dit miljoenenproject wil de opdrachtgever de garantie hebben dat Salttech de financiële middelen heeft om het werk uit te voeren. Het probleem: scale-ups hebben weinig liquide middelen. De oplossing: het nieuwe product van de FOM, de exportgarantie. “Hierdoor kunnen we laten zien wat we voor het milieu waard zijn”, zegt Jan te Lintelo, CFO en partner bij de Dutch Water Technologies (DWT) Group.

Salttech is het eerste bedrijf waaraan deze exportgarantie is verstrekt, meldt de Friese Ontwikkelingsmaatschappij (FOM). Jan te Lintelo, CFO en partner bij de Dutch Water Technologies (DWT) Group, is er blij mee. “Scale-ups zoals wij zijn te groot voor een servet, maar te klein voor een tafellaken. Als een klant ons een grote opdracht gunt maar wil dat wij garant staan voor een bepaald bedrag, kunnen we niet bij een bank aankloppen voor financiering. We hebben daarvoor niet genoeg liquide middelen. Daar lopen we continu tegenaan.”

Salttech is lid van de DWT Group, net als Biotrack. In het verleden werkte de scale-up met Doefonds Fryslân – de voorloper van de FOM – samen voor een financiering voor Biotrack. In 2018 bewerkstelligde het bedrijf samen met het Doefonds en de Rabobank een financieringsoplossing voor een exportproject van Salttech.

Eigen technologie

Salttech heeft zelf technologie ontwikkeld – en gepatenteerd – om zeer zoute waterstromen te behandelen. “Wij scheiden alle zouten uit de waterstromen door middel van een innovatieve verdampingstechnologie. Het resultaat van de behandeling is schoon condensaat en zoutkristallen. Het water kan worden hergebruikt in de productie en de gewonnen zoutkristallen vertegenwoordigen vaak een financiële waarde.”

Bij de lithiumproducent is de mogelijkheid om energiegunstig schoon water te produceren en kostbaar lithium te kunnen terugwinnen doorslaggevend geweest in hun keuze voor Salttech uit Joure. Te Lintelo: “Vanwege de brede toepasbaarheid van onze DyVaR-technologie bouwen wij in verschillende takken van de industrie belangrijke referenties op, zoals het terugwinnen van waardevolle melkzouten in de zuivelindustrie en het produceren van schoon water in olie- en gasvelden in het Midden-Oosten.”

Diverse formaten

“Om aan de klantvraag te kunnen voldoen hebben wij diverse formaten ontwikkeld, van de DyVaR-30 tot en met de DyVaR-360. Het getal staat voor het aantal verdampingscyclonen. Een kleine DyVaR-30 leveren we als containeroplossing waar alle aansluitingen al op zitten. Deze wordt bij de klant neergezet en in enkele dagen opgebouwd, aangesloten en opgestart.”

De eerste opdracht voor de Amerikaanse lithiumproducent was een DyVaR-60 containeroplossing die inmiddels opgesteld is. Voor het miljoenenproject wordt de DyVaR-360 installatie in delen gefabriceerd – hoofdzakelijk door de Friese maakindustrie – getransporteerd en door de klant geïnstalleerd. “Wij overzien dat proces, onze engineers en projectmanagers leiden de installatie en de opstart en lokale mensen worden opgeleid om met de installatie te kunnen werken. Wij kunnen de installatie bovendien via internet in de gaten houden en advies geven.”

Opstart tweede kwartaal

De verwachting is dat de DyVaR-360 in het eerste kwartaal van 2023 geleverd wordt en in het tweede kwartaal kan worden opgestart. “Het wordt de eerste keer dat we de DyVaR-360 opbouwen, maar het procesontwerp is gebaseerd op dezelfde principes als de kleinere varianten. We zijn niet nerveus: we weten dat onze technologie werkt.”