Fleet Cleaner wint WIS award 2016

Fleet Cleaner is in staat schepen te reinigen en te inspecteren tijdens het laden en lossen in de haven. Dat laatste is uniek, omdat reinigen tot nu toe vooral gebeurt buiten de haven, waarbij een schip speciaal voor anker moet gaan. Fleet Cleaner is een schoonmaakrobot die aangroei (slijm, algen, mosselen) van de scheepshuid verwijdert en ook opvangt. Dat maakt dat het proces tijdens het laden en lossen kan plaatsvinden. Rederijen besparen door het schoonmaken niet alleen 5% brandstof, maar kunnen ook hun impact op het milieu reduceren. Bovendien scheelt schoonmaken in de haven tijd en geld. Noordstrand: “Toen we enkele jaren geleden als studentjes begonnen was het moeilijk. Niet iedereen nam ons serieus. Inmiddels weten we dat we een uniek product hebben. Een gemiddeld containerschip van 200 meter lang kan hierdoor ca. 300,000 euro per jaar aan brandstof besparen. Dat scheelt natuurlijk enorm. We hebben inmiddels dan ook aanvragen van over de hele wereld binnen.” 


Foto: Jaap Spieker

De WIS Award werd uitgereikt tijdens WaterLink, het grote jaarlijkse symposium waarmee organisatie Water Alliance de nationale watertechnologiebranche naar Leeuwarden haalt. Een evenement dat dit jaar in het teken stond van ‘verder kijken.’  Daar werd tijdens plenaire sessies en gedurende zeven parallelle sessies inhoud aan gegeven. 
De entree-opbrengst van de dag zal worden gedoneerd aan het project Schoon water voor Mozambique, een Fries project van provincie, gemeenten, Wetterskip Fryslân, Vitens en Omrin, waarbij de sanitatie onder andere op scholen in Mozambique wordt verbeterd.

Naar de Bedrijvenregisterpagina van Water Alliance

(Persbericht Water Alliance, januari 2016)