Ferr-Tech wint WIS Award

Het Ferr-Tech team met Judith le Fèvre – midden), en met de Water Alliance organisatie eromheen (foto: Jac van Tuijn).

Het watertechnologiebedrijf bedrijf Ferr-Tech heeft de WIS Award 2022 gewonnen. Het bedrijf uit Meppel, lid van Water Alliance, won de prijs met het vernieuwende product Ferraat(VI). Mede-eigenaar Judith le Fèvre nam de glazen waterdruppelbokaal in ontvangst uit handen van juryvoorzitter Cees Buisman. De prijs werd binnengesleept na een spannende finale tijdens de European Water Technology Week (EWTW) in het WTC in Leeuwarden.

De WIS award is de innovatieprijs die de Water Alliance doorgaans jaarlijks uitreikt aan een bedrijf met een opmerkelijke waterinnovatie. Aan de prijs is marketing-ondersteuning ter waarde van 10.000 euro verbonden.

Ferr-Tech begon in 2020. “Ik kwam in contact met de huidige partners en co-founders. Zij wilden dit product naar de markt brengen”, zegt Le Fèvre in een bericht op de site ‘Ik ben Drents ondernemer. “Eerst hebben we zelf onderzoek gedaan. Het bleek echt een geweldige innovatie die bijdraagt aan het voorkomen van waterschaarste. Na een periode van voorbereiding konden we vanaf september 2020 echt los. Inmiddels hebben we klanten in Amerika, zijn we op handelsmissie naar Las Vegas geweest en hebben we de CES innovatie-award gewonnen.”

Sterkste oxidant

Ferraat(VI) staat al decennia wereldwijd bekend als de sterkste oxidant voor waterbehandeling van (industrieel) afvalwater. In tegenstelling tot veelgebruikte chemicaliën voor waterzuivering, is Ferraat(VI) milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar.
Tot op heden was het niet mogelijk om Ferraat(VI) stabiel en houdbaar te produceren, maar Ferr-Tech ontwikkelde een proces waarmee Ferraat(VI) stabiel en houdbaar wordt voor industrieel gebruik. Industriële processen worden zo duurzamer, energiezuiniger en meer circulair.

Overtuigende winnaar

De jury van de WIS vond Ferr-Tech met deze innovatie een overtuigende winnaar, maar gaf tegelijkertijd aan dat het besluit dit jaar lastig was, gelet op de vele bijzondere innovaties die meededen.
Het draait bij de WIS Award overigens niet alleen om de slimme innovatie. De jury kijkt ook kritisch naar de business case en de zakelijke groeipotentie. De deelnemers dienden dus ook uit te leggen welke markten zij van plan zijn te veroveren en hoe ze dat wilden aanpakken.

Internationale marketing

Ferr-Tech wil het winnen van de WIS Award vooral gebruiken om internationaal de marketing te ondersteunen. Het bedrijf heeft dan ook de ambitie de wereld te veroveren. Te beginnen in de VS, waar in 2023 een eigen fabriek zal worden gebouwd; maar ook een latere expansie naar het Midden-Oosten staat in de planning. Ferr-Tech won in 2021 de CES 2022 Innovation Award voor waterbehandelingsproduct FerSol (ferraat in vloeibare vorm).

Kraamkamer van gouden ideeën

De WIS Award is door de jaren heen gegroeid tot een kraamkamer van gouden ideeën. En lijkt dikwijls voor de winnaar een opmaat te zijn voor een internationale doorbraak. Zo wonnen eerdere jaren onder andere Hydraloop Systems en Samotics de prijs. Bedrijven die nog steeds razendsnel groeien en al een breed scala aan internationale klanten bedien.