Faalmomenten verminderen bij gemalen

GEMAAL VIER NOORDER KOGGEN
Gemaal Vier Noorder Koggen, gevestigd in Onderdijk, Noord-Holland, is het neusje van de zalm als we het hebben over innovatieve gemalen hebben. Recentelijk is dit gemaal compleet gerenoveerd verteld Dhr Leo Broers, Beheerder Peilregulerende werken bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Door deze renovatie heeft het gemaal een grotere capaciteit verkregen. Berekeningen wijzen uit dat ‘plensbuien’ forser worden en het waterpeil zal stijgen.

De pompen van gemaal Vier Noorder Koggen kunnen na de renovatie 1400 kuub water per minuut het IJsselmeer in pompen. Leo Broers:  “Dat is 1.4 kilometer water van 1 meter hoog bij en 1 meter breed in 1 minuut!” In de oude situatie was dit 1140 kuub water per minuut. Het gemaal had op dat moment twee dieselmotoren en twee elektrisch aangedreven pompen.

Tijdens de renovatie is tevens gekeken hoe de faaloorzaken van het gemaal gereduceerd konden worden. Bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werken elke dag honderden medewerkers aan de bescherming van het land en de kwaliteit van het oppervlaktewater. Veiligheid en algemeen belang staan hoog in het vaandel waardoor het reduceren van faalmomenten belangrijk bevonden wordt. Om deze reden is er besloten om de dieselmotoren van het gemaal te vervangen voor elektrische motoren. Een trend die in de wereld van gemalen op dit moment merkbaar is. Elektrische motoren hebben namelijk minder faalmomenten.
De mogelijkheid tot falen is in gemaal Vier Noorder Koggen nog eens extra afgenomen door het opwaarderen van de afdichtingen.

HOE DE LIQUIDYNE AFDICHTING NEDERLAND VEILIGER MAAKT
Tijdens de renovatie van gemaal Vier Noorder Koggen zijn stopbuspakkingen vervangen voor een Nederlandse innovatie, de Liquidyne® afdichting. De Liquidyne is een watergesmeerde pompasafdichting die oorspronkelijk ontwikkeld is voor de baggermarkt. Daarnaast ‘verklapt’ de afdichting zijn conditie op ieder gewenst moment. Hierdoor heeft deze afdichting  een optimale standtijd waardoor het stilleggen van de operatie voor onderhoud en plotseling falen voorkomen wordt.

Leo Broers heeft voor de Liquidyne gekozen nadat hij deze in werking had gezien bij gemaal Lijnde in de Haarlemmermeer. De Liquidyne had hier 30.000 uren gedraaid en zag er nog als nieuw uit. Dit in combinatie met het gegeven dat een afdichting op gemaal Vier Noorder Koggen maar 1.200 draaiuren per jaar heeft overtuigde Broers.

Op dit moment levert de Liquidyne Peace of Mind op het gemaal door een:

  • optimale standtijd,
  • milieuvriendelijkheid (watersmering i.p.v. vetsmering),
  • relatief laag energieverbruik.

Deze renovatie maakt gemaal Vier Noorder Koggen een betrouwbaar gemaal die de leefomgeving voor  omgeving en omwonenden een stuk veiliger maakt.

(Persbericht Lagersmit, februari 2016)