Extreme zomerstorm zet waterschappen op scherp

Het KNMI gaf voor de zuidwest- en westkust een weeralarm code rood uit voor zeer zware windstoten. In de zomer zijn er veel buitenactiviteiten waardoor de samenleving kwetsbaarder is. Het was het eerste weeralarm van dit jaar. Elders in Nederland waren waarschuwingen code oranje (extreem weer) en code geel (gevaarlijk weer) van kracht voor zware tot zeer zware windstoten en onweer.

Schade
De storm veroorzaakte veel overlast en schade. Er viel een dode en meerdere gewonden. Volgens het Verbond van Verzekeraars bedraagt de schade zeker 13 miljoen euro. Op de Veluwe viel de meeste regen en werd zaterdag op een aantal plaatsen in 24 uur 20 tot 30 mm gemeten.

Ramspol
Volgens Rijkswaterstaat is de balgstuw Ramspol niet eerder tweemaal per jaar in gebruik genomen. In maart van dit jaar werd de kering ook actief. Waterschap Groot Salland heeft daarnaast geen aanvullende maatregelen genomen. Sinds kort zoekt het waterschap 270 vrijwilligers die zandzakken willen sjouwen als zich noodweer aandient. De zandzakken zijn nodig om de buitenpolders van de Kampereilanden te beschermen tegen hoog water, als de Ramspol in gebruik is. De komende maanden worden tussen Ramspol en de Zwarte Meer-polders 29 zandzakkendepots ingericht. Dreigt er hoogwater (is balgstuw Ramspol gesloten en blijft het water stijgen) dan worden vrijwilligers gemobiliseerd. “Dit weekend was de Ramspol slechts korte tijd gesloten, waardoor aanvullende maatregelen niet nodig waren”, zegt een woordvoerster van waterschap Groot-Salland.

Droogte
De zomerstorm maakt een einde aan periode van langdurige droogte. De afgelopen periode werden veendijken gecontroleerd door dijklegers gecontroleerd op scheuren. Sinds er in augustus 2003 na een langdurige droge periode een dijk in Wilnis afschoof, zijn de controles verscherpt. Waterschap de Stichtse Rijnlanden heeft de veendijken de afgelopen tijd drie keer per week beregend. Een woordvoerster laat weten dat de huidige regenval zeer welkom is, zodat het niet nodig is de dijken kunstmatig nat te houden.

Regen
In Brabant gold tot voor kort een beregeningsverbod (oppervlaktewater) en vorige week sloot een sluis bij Doesburg voor schepen die langer zijn dan 55 meter in verband met de lage waterstanden. De regenval die volgde na de zomerstorm van zaterdag wordt door de waterschappen dus toegejuicht. De uitdaging is nu om de regen die valt zo goed mogelijk vast te houden.