Experimenteerfaciliteit voor zuivering echt rioolwater voorziet in behoefte

zuivering
Ondernemers Bart Villerius (links) en Rolf den Hertog van Priovention die de markt op willen met een wasbare luier in de testhal op rwzi Apeldoorn (foto: Jac van Tuijn)

Watersector nieuwsHet Water Test Network faciliteert op rwzi Apeldoorn MKB-bedrijven die daar naar harte lust kunnen experimenteren met de behandeling van echt afvalwater. Vijf bedrijven maken daar nu gebruik van en reageren enthousiast op de faciliteiten die ze daar hebben. Op een speciale innovatiemiddag konden ze de voortgang laten zien bij het opschalen of verbeteren van hun innovatieve watertechnologieën.

Dit artikel is alleen zichtbaar voor PREMIUM abonnees

Schrijf je nu gratis in om toegang te krijgen tot PREMIUM artikelen. Alleen je emailadres is voldoende. Je kunt dan alle PREMIUM artikelen gratis lezen tot 1-1-2023. Het abonnement eindigt dan automatisch. Je zit nergens aan vast. Meer informatie over WaterForum PREMIUM lees je hier.
Wij gebruiken uw emailadres alleen om u toegang te geven tot PREMIUM artikelen

Op 19 mei hield het Water Test Network een innovatiemiddag in de testhal op de rwzi Apeldoorn en konden de aanwezige watertechbedrijven hun experimenten met het echte afvalwater toelichten. De testfaciliteit blijkt duidelijk in een behoefte te voorzien. Het werken met echt afvalwater geeft de kleine bedrijven een unieke kans om ervaring op te doen met de wisselende omstandigheden op een rwzi. Het meest enthousiast zijn de watertechnologen over het onderlinge contact en de mogelijkheid elkaar te hulp te schieten. Watertechnologiebedrijven zijn dit niet gewend omdat ze hun nieuwe technieken meestal in eigen huis ontwikkelen.

De aanwezige bedrijf die momenteel op rwzi Apeldoorn experimenten uitvoeren zijn Aqua Innovation Network, SolarDew, Ferr-Tech, Van Remmen UV Technology en Priovention. Tijdens de innovatiemiddag riepen de bedrijven de initiatiefnemers op de testhal nog enige tijd open te houden.

Wasbare luiers

Priovention is een bedrijf dat een wasbare luier heeft ontwikkeld en in de testhal onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om het waswater te kunnen hergebruik en van de poep en plas nuttige producten te maken. Het bedrijf wil een totale dienst kunnen aanbieden van inzamelen van gebruikte luiers, centraal wassen en luiers opnieuw aanbieden. De luiers zijn ontworpen om zo’n 200 keer te kunnen worden gewassen. Ondernemers Bart Villerius en Rolf den Hertog hebben in de testhal een industriële wasmachine neergezet en met de kennis van de aanwezige watertechnologen wordt de komende tijd gekeken naar de beste zuiveringsoptie.

Hogere transmissie

Een van eerste bedrijven die van de testfaciliteit gebruik heeft gemaakt, is Van Remmen UV Technology. Die onderzoekt in de testhal de opties om het energieverbruik te verminderen bij het nazuiveren van rwzi-effluent. Door gebruik te maken van het echte effluent van rwzi Apeldoorn kan het bedrijf het energieverbruik van de UV-behandeling meten bij de wisselende omstandigheden. Van Remmen heeft in de testhal twee nieuwe type zandfilters opgesteld die het effluent voorbehandelen waardoor het water minder troebel wordt. Dat verhoogt de transmissie van het UV-licht en daardoor daalt het energieverbruik.

Mooie pulp

Een echte start-up is het bedrijf Purgatoria dat een speciale fijnzeef heeft ontwikkeld om restanten van wc-papier uit het binnenkomende rioolwater te halen. Directeur Frans Durieux heeft in de testhal geëxperimenteerd om een optimale zeefhoek te vinden om de langere cellulosevezels af te kunnen vangen. Volgens hem is het gelukt om reststroom af te zeven die voor 95 procent bestaat uit pulp met een hoge drogestofgehalte. De pulpfractie is zeer geschikt om te worden vergist voor de opwekking van groengas. Purgatoria is inmiddels al een stap verder en heeft de eerste zeef al in gebruik bij een papierfabriek.

De testhal op rwzi Apeldoorn maakt deel uit van het Europese Interreg-project Water Test Network dat in meerdere landen actief is. In Nederland wordt het project ondersteund door CleanTech Regio en het waterschap Vallei en Veluwe. In Nederland neemt ook WaterCampus Leeuwarden deel aan het project met hun testlocaties in Friesland. Soortgelijke testfaciliteiten zijn er ook in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België.