Europese subsidie om wateroverlast in Rotterdam te voorkomen

Eind juni zorgde hevige regenval voor flinke wateroverlast in Rotterdam. Dit noodweer zal in de toekomst nog vaker voorkomen, en daar moeten de betrokken partijen op anticiperen. De gemeente Rotterdam en het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard hebben bijna een miljoen euro subsidie gekregen, waarmee zij in de komende vier jaar op zoek gaan naar innovatieve manieren om overtollig regenwater op te vangen. Een voorbeeld van een project dat wordt betaald door deze subsidie is de waterbergende straattegel in de Agniesebuurt van Rotterdam. 

Sponge2020

De EU-subsidie maakt deel uit van een groter internationaal project genaamd Sponge2020. Het hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard is de trekker van dit project, waarin sponswerking van de stad centraal staat. Onder andere de gemeenten Antwerpen, Leiden, Essex en Westland zijn al aangehaakt. Gezamenlijk worden zeven proeven gedaan, waarmee in vier jaar tijd maatregelen bedacht worden om samen 25 duizend m3 water op te vangen.

Versteend Rotterdam

Een van de voordelen van dit project is dat de verschillende steden hun ervaring en kennis met elkaar kunnen delen. Met name voor Rotterdam is de uitdaging om voldoende water af te voeren groot. De havenstad ligt volgens het waterschap relatief laag, waardoor er makkelijk water in blijft staan. Bovendien neemt de sterk versteende stad nauwelijks water op.