Europees consortium test nieuw concept om waterverbruik textielindustrie te reduceren

Textielfabrieken kunnen hun waterverbruik tot wel 90 procent terugbrengen met het EColoRO concept, stellen de betrokken partijen. Daarbij gaat het om een elektrocoagulatie, gevolgd door membraanfiltratie. De komende 3,5 jaar gaan de initiatiefnemers de nieuwe technologie op volle industriële schaal testen bij textielfabrieken in België en Italië.
Electrocoagulatie vormt de basis van het EColoRO-concept. Hiermee is het mogelijk 93 tot 96 procent van de pigmenten/kleurstoffen uit het afvalwater te halen. Daarna kan het water met behulp van membranen (ultrafiltratie en/of omgekeerde osmose) volledig zuiver worden gemaakt. 
Veel voordelen
De nieuwe technologie brengt volgens de betrokken partijen veel voordelen met zich mee. Zo kan een textielbedrijf 90 procent op zijn waterverbruik besparen. Ook is het veel minder geld kwijt aan de zuivering van afvalwater. Daarnaast is er relatief weinig energie nodig, hoeven bedrijven geen chemicaliën toe te voegen en zijn er geen procesaanpassingen vereist. Daarom is het EColoRO concept volgens Eric van Sonsbeek, directeur en mede-eigenaar van EColoRO, een voorbeeld van een milieumaatregel met een grote impact die geen geld kost, maar geld oplevert. Hij schat de terugverdientijd van een installatie in Europa in op twee tot drie jaar.  

Europees onderzoeksprogramma
Het project is in het kader van het Europese onderzoeksprogramma Horizon 2020. Daarvoor is een budget beschikbaar van 4,8 miljoen euro, waarvan de Europese Unie 3,7 miljoen voor haar rekening neemt. De andere consortiumdeelnemers zijn een Belgische textielfabriek, de Vlaamse instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), het Tsjechische bedrijf INOTEX Ltd, het Nederlandse bedrijf Morselt Borne BV en de Europese federatie van textielfabrikanten EURATEX. De operationele leiding is in handen van EColoRO en de algehele coördinatie is in handen van ISPT.