ENVAQUA publiceert herzien Legionella-boekje

Ernstige legionellabesmettingen zijn voor de de fusievereniging van de Vereniging van Leveranciers van Milieutechnologie en Aqua Nederland reden geweest om het legionella-boekje te herzien. De legionellabacterie kan zich verspreiden via waternevel en bij mensen symptomen veroorzaken als koorts, hoesten en spierpijn. In een aantal gevallen, bijvoorbeeld als mensen al verzwakt zijn of niet of te laat worden behandeld, kan legionella dodelijk zijn.
Recente uitbraken
De legionellabacterie duikt regelmatig de kop op. Zo werd eind juli opnieuw legionella aangetroffen in het Hilwis-complex in Amsterdam-Zuid.  In maart van dit jaar waren hier ook al problemen met de bacterie. Daarnaast overleden eind juli in de New Yorkse wijk South Bronx twee bewoners aan een legionellabesmetting.Tientallen anderen werden ook ziek, waarna de autoriteiten besloten alle koeltorens in het stadsdeel te onderzoeken op de aanwezigheid van de legionellabacterie. 
De bekendste uitbraak in Nederland was die in 1999 op de Westfriese Flora in Bovenkarspel, die aan 32 mensen het leven kostte. De laatste grote legionella-uitbraak was in 2006 in een koeltoren van het oude postgebouw bij het Centraal Station in Amsterdam. Toen werden dertig mensen ziek, waarvan er drie overleden. 

Download hier het gratis boekje