energie uit flexibel beton
Het flexibel beton zou toegepast kunnen worden bij golfbrekers. Foto: Wikimedia Commons.

Onderzoekers Branko Šavija en Yading Xu van de TU Delft willen energie uit golven met flexibel beton opvangen en zo energie opwekken. Het flexibele beton kan gebruikt worden op plekken langs de kust waar sterkte niet nodig is. “Als ingenieur probeer je constructies zo sterk mogelijk te maken, zodat deze weerstand kunnen bieden tegen wind, golven of vibraties. Wij proberen die beweging juist te gebruiken”, zei Šavija onlangs tegen Engineersonline.

Šavija werkte de afgelopen jaren op de afdeling materiaalkunde van zijn universiteit aan materialen die zich ‘onverwachts’ gedragen. Daaronder valt Auxetic concrete. Dit is een flexibel beton dat een speciale eigenschap heeft. Als het materiaal wordt belast, trekt het samen. Zodra die belasting verdwijnt, het uit als een soort spons. Dit nieuwe beton bevat gaten, waardoor het minder sterk, maar veel flexibeler is. Uit ons onderzoek blijkt dat het veel cycli van beweging kan doorstaan. Dat is nodig om er energie mee op te kunnen wekken.”

Golfbrekers
Een mogelijke toepassing die de onderzoekers zien is het gebruik van het flexibele beton bij kustbescherming. Golfbrekers bestaan uit grote stukken beton. Wanneer de golven die raken, ontstaan vibraties die omgezet kunnen worden in stroom. Vanwege de 450 kilometer lange kustlijn in ons land zien de onderzoekers veel potentie. Šavija: “Het zou kunnen gaan om blokken van enkele meters lang. We denken dat dit idee kan werken, maar we hebben alleen de mogelijkheid nodig om dit uit te proberen.”

Financiering
Šavija en Xu dienden vorig jaar een aanvraag in bij NWO-financieringsinstrument Open Mind. In november 2020 kregen ze op de online editie van innovatiefestival Teknowlogy een financiering van 50.000 euro toegekend. Daarmee kunnen ze een jaar lang aan de slag om hun plan te testen. Volgens de jury ging het om een origineel idee om een interessante nieuwe energiebron te verkennen.

Energie uit zee
Er zijn meerdere initiatieven om energie uit zee op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan getijdenenergie of de productie van energie uit zoet en zout water.