Energie opwekken met behulp van water: hoe gaat dat?

Je zou het misschien niet verwachten, maar in Europa wordt meer dan tien procent van alle elektriciteit opgewekt met behulp van waterkracht. Bedenk hierbij dat in veel Europese landen sprake is van flinke hoogteverschillen, waardoor water met kracht van het ene punt naar het andere stroomt. Die kracht weten we al eeuwenlang te benutten. In vroeger tijden deden we dat met behulp van een traditionele watermolen. Een vrij eenvoudig maar doeltreffend principe. Het water zet een rad in beweging en daardoor wordt een dynamo aangedreven. Het is eigenlijk precies hetzelfde als bij het fietsdynamo dat de verlichting van elektriciteit voorziet. Alleen zorgt in dit geval het water voor de benodigde kracht.

Moderne oplossing

Zoals we het tweeduizend jaar geleden deden, zo doen we het hier en daar nog steeds. Maar inmiddels heeft de technologische ontwikkeling niet stilgestaan. Er zijn moderne oplossingen gekomen om een hoger rendement te kunnen bewerkstelligen. Ga je de oorspronkelijk gebruikte techniek voor het opwekken van energie vergelijken met de methode die tegenwoordig wordt gebruikt, dan zie je nogal wat verschillen. Nu gebruiken we veelal zogenoemde waterkrachtcentrales. Daarvoor worden stuwdammen aangelegd, waarachter het water zich ophoopt. Door verschillen in hoogte valt het water vervolgens met kracht naar beneden, waardoor het een mechanisme aandrijft.

Ook in eigen land

Hoewel Nederland niet rijk bedeeld is met hoogteverschillen in het landschap, kennen we ook hier het fenomeen waterkrachtcentrale. Het zijn er weliswaar slechts vier, maar Die voorzien samen wel duizenden huishoudens van elektriciteit. Ze werken op basis van hetzelfde principe. Het water wordt verzameld achter de stuwdam en er is sprake van een hoogteverschil, waardoor de centrale in staat is om elektriciteit op te wekken. Gebruik maken van de kracht van de natuur levert goedkope energie op die bovendien ook nog eens heel schoon is. Weliswaar kost het de nodige energie om zo’n stuwdam aan te leggen en daarbij komt ook kooldioxide vrij, maar dat wordt daarna ruimschoots gecompenseerd.

Tot in lengte van jaren

Het mooie van deze vorm van energieproductie is dat we hier spreken over een onuitputtelijke bron van energie. De kracht van het water zal er altijd blijven zijn, zolang het water op deze plaats blijft stromen. Pas wanneer Nederland zou veranderen in een kale dorre vlakte, zoals we die in Afrika zien, kunnen we deze vorm van energiewinning vaarwel zeggen. Dat zal echter voorlopig niet gaan gebeuren.