Op de Filipijnen installeerde Elemental Water Makers een waterbehandelingsstation in een container met zonnepanelen op het dak. Deze unit werd binnen twee weken geïnstalleerd. Er is een watertank voorzien om het schone water ter plaatse op te slaan (foto: Elemental Water Makers).

Elemental Water Makers uit Den Haag is genomineerd als een van de tien finalisten voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Het gaat bij deze verkiezing om Nederlandse oplossingen voor wereldwijde vraagstukken op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen en mobiliteit. Het kabinet maakt in september bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn.

Voor de derde editie van Nationale Iconen zijn in totaal 55 projecten ingediend. Een onafhankelijke jury onder leiding van Hans Wijers heeft nu tien innovaties geselecteerd en adviseert het kabinet bij het benoemen van de Nationale Iconen. De tien betrokken ondernemers en onderzoekers zijn uitgenodigd om de komende weken hun innovaties uitgebreid toe te lichten aan de jury.

‘Baanbrekende Nederlandse innovaties’
“Het kabinet zoekt naar baanbrekende Nederlandse innovaties die op mondiaal niveau bijdragen aan maatschappelijke uitdagingen”, aldus staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). “Onze ondernemers en onderzoekers hebben hierin een grote staat van dienst. Denk aan historische iconen als de microscoop, de Deltawerken en technologieën als WiFi en Bluetooth. De verkiezing van de Nationale Iconen onderstreept de ambities van Nederland om als Europees innovatieleider toonaangevend te blijven.”

Ondersteuning: bewindspersoon als ambassadeur
Het kabinet helpt de Nationale Iconen hun ambities waar te maken en geeft ze een internationaal podium. De betrokken ondernemers en onderzoekers krijgen een ondersteuningsprogramma op maat. Daarnaast krijgen ze een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Deze biedt bijvoorbeeld toegang tot een groot netwerk bij het aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland. Bij de vorige editie in 2016 werden Blue Energy (energie uit water), Growboxx (beplanting in droge gebieden) en Lighthouse (medische isotopen) benoemd tot Nationaal Icoon.

Continue omgekeerde osmose met fluctuerende duurzame energie
Elemental Water Makers levert systemen die betaalbaar zoet water mogelijk maken door middel van ontzilting. Het ontziltingssysteem van Elemental Watermakers gebruikt alleen duurzame zonne- en windenergie en werkt continu, zonder gebruik te maken van batterijen. Dit is natuurlijk een uitkomst in deze tijd van toenemende zoetwaterschaarste en beperkte beschikbaarheid van fossiele energie. Warme eilanden en regio’s met gelimiteerde zoetwaterreserves gebruiken, om toegang te krijgen tot zoet water, zeewater of brak grondwater, dat wordt ontzilt door middel van omgekeerde osmose. Dit proces is echter elektriciteitsintensief, waardoor het aldus verkregen zoetwater behoorlijk prijzig wordt. Een logische stap is dan ook het koppelen van duurzame energie en ontzilting. Echter, omgekeerde osmose is gemaakt voor continue werking, terwijl duurzame energie constant fluctueert. Elemental Water Makers heeft een oplossing ontwikkeld die een constant omgekeerd-osmoseproces mogelijk maakt met alleen het gebruik van fluctuerende duurzame energie. Het systeem is schaalbaar voor productie van 5 tot wel 1000 kubieke meter water per dag.

Succesvol pilotproject in Indonesië
Elemental Water Makers is een spin-off van de TU Delft en is opgericht door Sid Vollebregt en Reinoud Feenstra, als het resultaat van een succesvol pilotproject in Indonesië. Het bedrijf opereert vanuit Den Haag en heeft inmiddels verschillende prijzen gewonnen met hun op duurzame energie aangedreven ontziltingstechnologie.

De andere negen finalisten
De andere negen Nederlandse innovaties die met Elemental Water Makers in de race zijn voor de titel Nationaal Icoon, zijn:
• BiosparQ (Leiden): snelle en betaalbare diagnostiek van infectieziekten;
• Hiberband (Amsterdam): satellietnetwerk voor Internet of Things (IoT);
• Inreda Diabetic (Goor): kunstalvleesklier voor mensen met diabetes;
• PET Upcycling (Ioniqa, Eindhoven): chemische recyclingmethode voor PET-plastic afval;
• Leadax (Wapenveld): het nieuwe lood: een volledig circulaire vervanger van lood;
• Lightyear (Atlas Technologies, Helmond): elektrische familieauto op zonne-energie;
• Oxycom Fresh Air (Raalte): natuurlijke luchtbeheersing in gebouwen;
• PowerNEST (IBIS Power, Eindhoven): extra verdieping op pand combineert energie uit zon en wind;
• Smart*Light (Delft/Eindhoven): inventief mobiel instrument dat röntgenstraling genereert voor medisch, materiaal- en kunstonderzoek.

Het kabinet maakt in september 2019 de nieuwe Nationale Iconen bekend. Meer informatie over de huidige Nationale Iconen en de nieuwe verkiezing is te vinden op www.nationaleiconen.nl.