lage-afvoer-rijn
Foto: Wikimedia Commons

Inmiddels is De Rijn, na het record-laagste stand van 6,48 m, weer wat gestegen door korte regenval. Naar verwachting stijgt de rivier opnieuw met 75 cm tot 7,4 meter maximaal vanaf 23 augustus door een grotere hoeveelheid water die vanuit Zwitserland onderweg is. Daarna daalt het peil echter weer naar 7 meter rond 29 augustus. De Maasafvoer blijft schommelen rond de 25 m³/s.

Er is de afgelopen week in het stroomgebied van de Rijn veel regen gevallen en daar profiteert de Rijn de komende dagen van. De Rijn stijgt circa 75 cm tot 7,4 meter en de afvoer gaat naar 1000 m³/s (op dit moment is het nog 700 m³/s).
De komende week blijft het op een enkele bui na droog en op de langere termijn volgt mogelijk meer neerslag, maar dat is nog erg onzeker. Omdat het na de eenmalige hevige regenval in Zwitserland van komende week weer langer droog wordt, zal de afvoer echter bijna net zo snel ook weer dalen en is de kans groot dat begin september weer record lage afvoeren worden bereikt voor de tijd van het jaar.

Vroege lage afvoer

Ondanks dat De Rijn wel de laagste stand heeft bereikt (6,48 m op 18 augustus), was het niet de laagste afvoer ooit. De afvoer daalde tot 670 m³/s, 20 m³/s lager dan in 2018. Maar in 1947 daalde de afvoer in november nog verder, tot 620 m³/s.
Wél uitzonderlijk is dat een dergelijke afvoer van onder de 705 m³/s al zo vroeg in de zomer kwam. Want het laagwaterseizoen in de Rijn duurt gewoonlijk tot half november, meldt Alphons van Winden op waterpeilen.nl. Normaal is dus dat die lage afvoer in oktober of november pas voorkomt.

Mogelijk nog lagere afvoer

“Het is zelfs niet onmogelijk dat de afvoer komende maand nog lager daalt dan de 670 m³/s van afgelopen week en zelfs een laagste afvoer ooit zou kunnen optreden, maar dan moet de droogte ook in september nog wel enkele weken aanhouden. Als er een jaar is dat het zou kunnen, dan is het dit jaar wel”, aldus van Winden. Na eenmalige hevige regenval in Zwitserland komende week, is de verwachting dat de droogteperiode weer terugkeert. “Alleen een flinke weersomslag zou kunnen voorkomen dat de afvoer dit najaar nog lang onder de 1000 m³/s blijft schommelen.”

Maasafvoer

De daggemiddelde aanvoer van de Maas te Sint Pieter ligt op dit moment rond 25m³/s. De Maas profiteerde, in tegenstelling tot De Rijn, niet van de regenval afgelopen week en de afvoer blijft onveranderd laag. Een verdere daling wordt de komende dagen niet verwacht, maar is voor de periode na 20 augustus niet uit te sluiten.

Toenemende droogte in Zuid- en Oost-Nederland

Afgelopen week profiteerden vooral de kustprovincies, Utrecht en Drenthe van de regenval; daar viel zo’n 30 tot 40, lokaal zelfs 60 mm. Verder in het binnenland viel veel minder en bleef het bij 1 tot 2 cm. De hoge zandgronden in Zuid- en Oost- Nederland en de Veluwe, waar wateraanvoer vrijwel niet mogelijk is en daardoor de droogte nog steeds toeneemt, kwamen er dus maar bekaaid vanaf. Ook de verzilting in West-Nederland zal verder toenemen. De vraag is dus wanneer de aangekondigde maatregelen door het MTW werkelijk van start gaan, nu er opnieuw een droogteperiode aanbreekt.