Eerste Zwitserse CeraMac® waterzuiveringsinstallatie operationeel

De eerste Zwitserse waterzuiveringsinstallatie die gebruik maakt van het CeraMac® systeem van PWNT werd officieel geopend op 19 oktober jl.

De fabriek, Quellwasserwerk Sonnenberg genaamd, is gebouwd in opdracht van het Zwitserse ewl energie wasser luzern, een nutsbedrijf in Luzern (Zwitserland) dat elektriciteit, aardgas, warmte, water en telecommunicatiediensten levert.
De volledig geautomatiseerde fabriek is gebouwd door hoofdaannemer KG en ontworpen door H2U.

Joke Cuperus, directeur van PWN en interim directeur van PWNT: “We zijn erg trots dat ewl onze CeraMac® technologie als eerste in Zwitserland heeft geïmplementeerd in haar fabriek Quellwasserwerk Sonnenberg.

Voor Stephan Marty, voorzitter van de Raad van Bestuur van ewl, was de opening een speciaal moment: “Het zekerstellen van de levering van water aan de bevolking van Luzern op een efficiënte en duurzame manier is een verantwoordelijke taak. We hebben ongeveer 28 miljoen Zwitserse Franken geïnvesteerd en hebben een aantal uitdagingen overwonnen tijdens het project. ”

Verbeterde productiviteit
Het ruwe water stroomt door middel van zwaartekracht door drie C-37 CeraMac® units om 30 miljoen liter te behandelen tot hoge kwaliteit drinkwater zonder het gebruik van chemicaliën.  Elke C-37 unit bevat 37 membranen met hele fijne poriën van 0.1 micron, om water te zuiveren met behoud van de mineralen. Deze membranen zijn geleverd door het Japanse bedrijf METAWATER. De fabriek is een van de eerste drinkwaterfabrieken die ozon in combinatie met keramische membranen gebruikt, leidend tot verbeterde productiviteit en totale desinfectie.

Het CeraMac® systeem is ook geïnstalleerd in drinkwaterinstallaties van PWN, South West Water in Plymouth (Verenigd Koninkrijk) en PUB, het waterbedrijf van Singapore.

Kosten efficiënt
PWNT gebruikt keramische membranen in haar CeraMac® technologie. In Japan draaien de keramische membranen al meer dan 20 jaar continue zonder dat ze breken en aangezien er tot 90 membranen geplaatst kunnen worden in 1 unit, is CeraMac® een kosten efficiënte doorbraak op het gebied van waterzuivering.